Očkování proti pneumokokům mají děti od ledna zdarma

Praha - Od ledna 2010 mohou rodiče nechat zdarma očkovat své děti proti pneumokokům. Bezplatné očkování se týká dětí narozených po 1. srpnu 2009. Pneumokok je bakterie, která často vyvolává zápal plic nebo jiná hnisavá onemocnění dýchacích cest. Odborníci očekávají, že každý rok by mohlo být očkováno až 100 tisíc dětí. Očkování ovšem nebude hrazeno dětem, u nichž se očkování zahájilo už před 1. lednem. Rodiče těchto dětí mohou zkusit žádat o příspěvek na očkování zdravotní pojišťovnu z jejího preventivního programu.

Očkování není povinné a pojišťovna jej rodičům zaplatí na jejich žádost. Úhrada z veřejného zdravotního pojištění se bude týkat dětí mezi třetím a pátým měsícem, pokud bude očkování zahájeno tak, aby tři dávky děti dostaly nejpozději do sedmého měsíce. Dávky se aplikují přibližně po měsíci. Z pojištění se pak bude hradit i přeočkování ve dvou letech.

„Pro rodiče dětí, jichž se bezplatné očkování netýká, prozatím Všeobecná zdravotní pojišťovna nepočítá s žádným příspěvkem na očkování proti pneumokokovým nákazám,“ uvedla Viera Júdtová z tiskového oddělení pojišťovny. Výhody pro pojištěnce pro rok 2010 se připravují v preventivních programech Zdravý život a Zdravá rodina, zveřejněny budou v průběhu prvních měsíců nového roku, dodala.

Očkování stojí kolem 7 000 korun

Pneumokokové infekce patří mezi nejčastější i nejzávažnější onemocnění dětí, jimž lze očkováním předcházet. Celoplošné očkování proti pneumokokům plně hrazené zdravotními pojišťovnami odsouhlasili čeští zákonodárci v říjnu. Dosud rodiče platili za jednu dávku asi 1 700 korun, u nejmenších dětí jsou potřeba čtyři dávky.

Některé rizikové skupiny dětí se očkují proti pneumokokům až do pěti let věku povinně. Řádově se to týká asi 4 000 dětí ročně. Jsou to třeba děti s porodní hmotností pod 1 500 gramů či s vážnými vrozenými poruchami imunity. Rodiče, kteří očkování museli svým dětem hradit, je v roce 2008 zaplatili čtvrtině dětí.