Exšéf Ku-klux-klanu se znovu chystá do Česka

Praha – David Duke, bývalý vůdce Ku-klux-klanu, přijede koncem ledna opět do České republiky. Uvedl to dnes server Týden.cz. Do Česka se Duke znovu chystá navzdory tomu, že jeho dubnová návštěva skončila jeho zadržením a vyhoštěním. Policisté ho vinili z toho, že ve své knize Moje probuzení, která v tuzemsku vyšla, popírá holokaust. Žalobce později stíhání zastavil. Právě požadavek na odškodnění ze strany státu za podle Dukových slov neoprávněné zadržení je podle Filipa Vávry, organizátora jeho předešlé návštěvy, jedním z důvodů plánovaného pobytu exšéfa rasisticky založeného militantního hnutí.

Dukovu nadcházející návštěvu znovu organizuje Filip Vávra, který bývá spojován s neonacistickou organizací Národní odpor. Dle jeho slov by měl Duke dorazit někdy ve druhé polovině ledna. Přesné datum dosud není známo. „Důvody, proč chce přijet do České republiky, jsou dva. Za prvé bude požadovat od státu nějakou satisfakci kvůli zadržení a obvinění, které bylo úplně bez důkazů. Za druhé ho znepokojilo, že zhruba polovina lidí, která ho tu v dubnu viděla, je ve vězení,“ tvrdí Vávra. O jaké vyrovnání bývalému šéfovi Ku-klux-klanu půjde, Vávra prozradit nechtěl.

Policie bude v pohotovosti

Policisté budou pro případné komplikace s návštěvou známého popírače holoukastu v pohotovosti, Dukovi nicméně v příjezdu bránit nehodlají. „V příjezdu mu zabránit nemůžeme. Pokud ovšem skutečně dorazí, tak budeme určitě monitorovat, jestli jeho aktivity nejsou protiprávní,“ podotkla mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Při své dubnové návštěvě měl Duke přednášet studentům Univerzity Karlovy, škola nicméně vystoupení nepovolila. Jeho příznivci, hlavně z řad extrémní pravice, mu proto v Praze a Brně naplánovali další přednášky. Na ty nakonec nedošlo, protože jej policie zadržela. Tentokrát své názory popírač holokaustu veřejně projevovat nejspíše nebude.

Filip Vávra:

„On prostě přijede, a co se bude dít, to se ještě uvidí. Je možné, že ho policie znovu sebere, což by bylo jedině dobře, protože to bude takové symbolické.“

O tom, že trestní stíhání Duka v České republice bylo zastaveno, informoval v září server Novinky.cz. „Podle závěrů žalobkyně nebyl v průběhu přípravného řízení opatřen žádný důkaz, který by obviněného Duka usvědčoval z podílu na předmětném skutku, respektive na trestném činu. Proto nezbývalo nic jiného, než jeho stíhání zastavit,“ uvedla tehdy Dukova obhájkyně Klára Slámová.

Kniha Davida Duka Moje probuzení
Zdroj: ČT24