Armáda propustí čtyři a půl tisíce zaměstnanců

Praha - Armáda kvůli krizi snižuje počet svých zaměstnanců. Ministerstvo obrany vydalo zprávu o  propuštění 2731 lidí a zrušení 1728 neobsazených tabulkových míst ke konci letošního roku. Mezi propuštěnými je 1350 vojáků z povolání a 1381 občanských zaměstnanců, upřesnil mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Resort musí šetřit, neboť má pro příští rok zhruba o sedm miliard nižší rozpočet než letos. Úspory by se naopak neměly příliš dotknout investic a nákupů techniky. Na akceschopnosti armády by se nižší počet zaměstnanců neměl projevit, další škrty by však vedly podle ministra obrany Martina Bartáka k nutnosti přehodnotit české vojenské ambice. Dosud armáda zaměstnávala zhruba 35 tisíc osob.

Snižování počtu zaměstnanců oznámil Barták již v létě. Tehdy vyšlo najevo, že kvůli vládním úsporným opatřením se sníží obranný rozpočet státu. Ještě loni přitom vláda odsouhlasila střednědobý výhled rozpočtu resortu s limitem pro rok 2010 o více než deset miliard vyšším. Nakonec se tedy obrana bude v roce 2010 muset spokojit zhruba se 49 miliardami korun.

Úspory se zatím příliš nedotýkají nákupů vojenské techniky. Ministerstvo obrany v prosinci podepsalo smlouvu na dodávku 90 lehkých obrněných vozidel Iveco za více než 3,6 miliardy korun. Zastaven nebude ani nákup 107 transportérů Pandur II, za které vojáci v příštích letech zaplatí celkem 14,4 miliardy korun. Armáda má například také získat celkem čtyři transportní letouny Casa C-295M za 3,5 miliardy. Obrana již pro potřeby zahraničních misí nakoupila bezpilotní průzkumné letouny Raven a Skylark II.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)