Skládku s odpadem z Německa zlikvidoval až nový majitel areálu

Dolní Řasnice - Z Dolní Řasnice u Frýdlantu na Liberecku zmizely po pěti letech nelegálně dovezené odpady z Německa. Na své náklady je zlikvidoval nový majitel areálu. I po několika požárech jich zbývalo 900 tun. Dřívější majitel s úřady nekomunikoval. Nejenže neuhradil více než milion korun, které mu jako pokutu uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP), ale ani se nesnažil odpad jakkoli odstranit.

Místní lidé i sousední obec si na nedalekou skládku, kde ležel použitý textil, koberce nebo také obnošená obuv, často stěžovali. Skládka v nevyužívaném zemědělském areálu dokonce třikrát hořela, a přestože nebyly požáry nijak nebezpečné, vždy zahalily obec do obtěžujícího kouře.

„Teprve po požáru v roce 2007 se to tu začalo nějak řešit, především to byla inspekce životního prostředí,“ řekl ČT starosta Dolní Řasnice Robert Wildner (nez.). Zástupce nového majitele areálu Jozef Tóth si pro ČT povzdechl, že vynaložená částka jsou „prostě peníze vyhozené do vzduchu,“ ale v současnosti čistý areál považuje za dobrou zprávu. „Vypadá to na happy end, na tomto místě by měla vyrůst fabrika na výrobu stavebních hmot,“ neskrývá optimismus starosta Wildner.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

ČIŽP odhalila před pěti lety ve frýdlantském výběžku skládek s odpadem z Německa hned několik. Dohromady tvořily odpadky objem o zhruba osmi a půl tunách, hořely již třeba na nelegální skládce v Černousích a dosud zůstávají na skládce v nedaleké Bulovce.

Robert Wildner
Zdroj: ČT24