Politický guláš s vajíčky jsme v roce 2009 zapíjeli toskánským

Praha – Rok 2009 začal symbolickým převzetím štafetového kolíku předsednictví Evropské unie. S velkými ambicemi se Mirek Topolánek postavil do čela unie. Odešel však dříve, než zamýšlel. Sociálním demokratům se totiž v březnu podařilo s pomocí rebelů z ODS a ze Strany zelených odvolat vládu. S předsednictvím unie se tak loučil úřednický kabinet. S unií také souvisí i letošní působení prezidenta Václava Klause. Drama o tom, kdo má pevnější nervy, nakonec vyvrcholilo 3. listopadu, kdy Klaus konečně podepsal a v Bruselu si pořádně oddechli. Politické hrátky o to, kdy a jak po pádu vlády uskutečnit předčasné volby, ukončil Ústavní soud, který rozhodl, že politici si ohýbají ústavu dle libosti. A tak nečekaně povládne úřednický kabinet v čele s nevýrazným statistikem až do řádných voleb na jaře 2010. Nicméně přece jenom jsme jedny volby měli, a to evropské. Ty nakonec vyhrála ODS s překvapivým náskokem před ČSSD.

V rámci působení v čele unie se Češi na začátku roku podíleli i na řešení plynové krize a na hledání řešení izraelsko-palestinského konfliktu v Gaze. Praha také v dubnu hostila summit EU-USA, během kterého Česko navštívil nový americký prezident Barack Obama. Ten na Hradčanském náměstí volal po světě bez jaderných zbraní a též prohlásil, že nebude třeba stavět protiraketový štít ve střední Evropě, pokud Írán odstoupí od svého vojenského jaderného programu. Plány na protiraketový štít ale nakonec padly bez ohledu na vývoj v Íránu. USA v září oznámily, že chystají novou architekturu štítu, která s radarem v Brdech a s raketovým silem v Polsku nepočítá. 

Premiér Mirek Topolánek se tak náhle vyšvihl do evropské první ligy, kdy se s ním museli bavit i Vladimír Putin či Nicolas Sarkozy, který českému předsednictví příliš nevěřil. Za úspěch předsednictví označovali experti postup vlády při řešení lednové plynové krize či dojednání záruk pro Irsko na červnovém summitu unie. V souvislosti s předsednictvím nelze nezmínit skandál kolem plastiky sochaře Davida Černého Entropa

Rozhovor s Jindřichem Šídlem (zdroj: ČT24)

Po celý rok se také vedly diskuse o ratifikaci Lisabonské smlouvy. Sněmovna smlouvu nakonec přece jen schválila, a to v únoru, Senát v květnu. Přesto dokument skončil opět před Ústavním soudem. A co prezident? Velký kritik smlouvy Václav Klaus stupňoval své požadavky - kromě souhlasu Ústavního soudu chce také výjimku pro Česko z listiny základních práv EU. Tu nakonec Fischerova vláda vyjednala a summit EU ji schválil. Prezident pak po nálezu Ústavního soudu naprosto nečekaně a bez okolků oznámil, že smlouvu podepsal. „Sděluji, že jsem Lisabonskou smlouvu dnes v 15 hodin podepsal.“

Pád vlády, vajíčková nadílka a fotodokumentace z Toskánska

Slibný úvod roku zhatilo březnové smetení vlády, které pošramotilo i image Česka v zahraničí. České předsednictví tak padlo za oběť politickým intrikám. Šéf opozice Jiří Paroubek navrhl pád vlády, aniž by sám měl plán B. A šéf vlády si nedokázal udržet většinu, a pak to ještě házel na druhé. 

Mirek TOPOLÁNEK: „Já jsem se v žádném případě nechtěl nechat vydírat. Taky jsem to neudělal.“

Jiří PAROUBEK: „Tak já myslím, že ten pád vlády je zcela zasloužený.“


Topolánka smetl Paroubek. Paroubek pak v rámci předvolební kampaně dostal tzv. vajíčkovou nakládačku. Na začátku bylo jedno recesistické vajíčko v Kolíně. Vaječný útok se postupně rozhořel v Plzni, Berouně, Příbrami, Litoměřicích a Liberci. Vyvrcholení pak zažil pražský Anděl. ČSSD vše sváděla na politické spiknutí a vyhrožovala trestními paragrafy. „Vidím, že máte hodně argumentů. Je to opravdu, opravdu nechutné,“ komentoval tehdy situaci Jiří Paroubek. 

Ještě Evropa nezapomněla na fotky spoře oděného Topolánka na zahradě Berlusconiho vily a Mirek Topolánek opět vyrazil na svůj oblíbený jih, tentokrát do Toskánska. Již se poučil, nepřebýval v domě žádného politika, vilu si pronajal on sám. „Tento dům byl pronajat na celý měsíc, celkově se v něm vystřídalo asi 20 osob, všechny osoby byly buď mí přátelé a příbuzní nebo přátelé a příbuzní Marka Dalíka,“ komentoval svou letní dovolenou Topolánek. Nicméně fotodokumentace, která v létě zásobovala český tisk, nezachytila jen Topolánka s rodinou, ale ve stejném okamžiku i exministra Řebíčka, šéfa ČEZu Romana, lobbistu Johanese nebo místopředsedu ČSSD Urbana. 

Od evropských voleb k předčasným a poté až k řádným 

Z nevýrazného úředníka, který neměl nikomu přerůst přes hlavu, se vyloupla vládní celebrita. A politici měli konečně čas zabývat se sami sebou, zatímco všechnu nepopulární dřinu za ně dělal Fischer společně s ministrem financí Eduardem Janotou. Po evropských volbách, které se zrovna nevyvedly Straně zelených, již byl jen krok k vytvoření nové politické strany TOP 09, do jejíhož čela se nakonec postavil Karel Schwarzenberg, do té doby spojovaný zejména právě se zelenými, které oslabila po evropském neúspěchu rezignace Martina Bursíka. 

A celá země se pomalu blížila k předčasným volbám. Nicméně plány politikům největších stran zkřížil Miloš Melčák, potažmo Ústavní soud. Samozřejmě tentýž Melčák, který jako poslanec zvolený za ČSSD podpořil Topolánkovu vládu. Právě on se s vydatnou pomocí Jana Kalvody, jednoho z tvůrců české ústavy, rozhodl požádat Ústavní soud, aby zakázal politikům ohýbat ústavu dle libosti.

Jiří PAROUBEK: „Vznikla zcela bezprecedentní situace.“

Mirek TOPOLÁNEK: „Možná, že by o tom někdo mohl napsat nějaké absurdní drama.“


Předčasné volby se tak nakonec nekonaly a nevýrazný statistik tu vládne dál a politici dál cupují Janotova úsporná opatření v parlamentu.

  • Barack Obama s manželkou Michelle před projevem na Hradčanském náměstí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/780/77999.jpg
  • Výtvarník David Černý, v pozadí dílo Entropa zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/10/923/92259.jpg
  • Na šéfa ČSSD Jiřího Paroubka a jeho stranické kolegy se na mítinku na pražském Andělu snesly stovky vajec. autor: Volfík René, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/889/88894.jpg
  • Mirek Topolánek, Lucie Talmanová a Aleš Řebíček na dovolené v Itálii zdroj: Idnes http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1019/101869.jpg
  • Miloš Melčák a Jan Kalvoda u Ústavního soudu zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/12/1102/110199.jpg