Exstarosta Litvínova Šťovíček opustil ODS, politikou je zklamán

Litvínov - Bývalý starosta Litvínova Milan Šťovíček vystoupil z ODS, členství ve straně mu skončí k poslednímu dni roku. Důvodem je zklamání politikou, zejména její provázání s byznysem, upřednostňování zájmů jednotlivců či skupin a odklon od problémů obyčejných lidí. Veřejného života se však stranit nechce, proto v práci pro město bude i nadále pokračovat, a zůstává tak i nadále litvínovským zastupitelem.

Všech funkcí v ODS se vzdal na zářijové oblastní radě v Mostě, do 31. prosince má zaplaceny členské příspěvky. „Tím považuji svou úlohu v ODS za vyřízenou a nechci se k tomu vracet. Přesto jsem zklamán nedemokratickým řízením ODS i přezíravým postojem k problémům místních sdružení. Když nám odebrali licenci, psal jsem předsedovi i místopředsedům. Žádné odpovědi ani reakce jsem se však nedočkal. Odmítám přitom jakékoli pochybení, k odebrání licence nebyl jediný důvod,“ uvedl Šťovíček. 

Připomněl, že vzhledem k vnitrostranickému boji bylo původní litvínovské sdružení ODS odebráním licence rozpuštěno. Vzniklo nové pod vedením současného starosty Daniela Voláka. „Za mého vedení místní ODS přitom vyhrála všechny volby a byli jsme třetí nejsilnější organizací v Ústeckém kraji. Nové litvínovské vedení občanských demokratů se dostalo k moci účelově, našli však podporu i ve výkonné radě ODS. Z veřejného života neutíkám, chci se angažovat na komunální úrovni. Do voleb je však ještě daleko,“ doplnil. 

Šťovíček je známý například svým odporem k možnosti prolomení územních limitů těžby hnědého uhlí. „Současná energetická koncepce vlády jde proti zájmům občanů Litvínova. Budou-li kvůli rozšíření těžby uhlí zbourány obce Horní Jiřetín a sousední Černice, přímo to ohrozí i život v Litvínově. Pokud se přiblíží těžba až k okraji města, stane se z něj město duchů,“ dodal.

Nový litvínovský starosta Daniel Volák
Zdroj: ČT24