Manželství prospívá duševnímu zdraví, říká výzkum

Praha – Nová mezinárodní studie, které se zúčastnilo 35 tisíc lidí z 15 různých zemí, konstatuje, že muži mají po rozvodu sklony k depresím, zatímco ženy spíše trpí úzkostlivými stavy. Průzkum také jasně ukázal, že manželství duševnímu zdraví člověka prospívá. Každé druhé manželství v Česku končí rozvodem a obdobná čísla ukazují zahraniční statistiky. Podle vědců je manželství pro psychický i fyzický stav člověka lepší než odloučení a samota, někteří psychologové ale poukazují na úskalí takového zobecnění.

„Naše studie ukázala, že manželský vztah nabízí mnoho výhod duševního zdraví pro muže i ženy a že tíseň a narušení související s rozvodem může vést a vede k rozvoji duševních poruch,“ shrnula ve stručnosti výsledky bádání vedoucí výzkumu Kate Scott. Zatímco muži propadají při rozvodech spíš depresím, ženy trpí úzkostmi, které můžou vést až k poruchám osobnosti.

Rozhlasový režisér Karel Weinlich o svých devíti rozvodech:

„Je potřeba, aby mezi těmi dvěma lidmi existoval vztah - a ten funguje daleko více přes rozum než přes emoci, než přes euforii té takzvané zamilovanosti. Kdybych byl tohle věděl, nemohl bych žít tak nesmyslně, jak jsem žil.“

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)

Novozélandští vědci vzkazují, že lepší je žít v manželství. Někteří psychologové se takovému zobecnění brání. „Až na to, že existuje nemalá skupina lidí, kteří jsou, když žijí v páru a neklape to, naopak hodně nemocní, mají hodně psychiatrických diagnóz a umírají dřív,“ upozorňuje psycholog a manželský poradce Petr Šmolka. Podle studie muži snášejí lépe krach v prvním manželství než v druhém nebo třetím.

Krachujícím vztahem netrpí ale jen dospělí, situaci obvykle těžce nesou především děti. Odborníci se ale i v tomto případě brání zobecňování. „Diskutabilní je, jestli je dobré za každou cenu držet manželství nebo rodinu, která je i pro děti spíše traumatem,“ dodává Šmolka. Konec vztahu ale nemusí přinášet jen stres a úzkosti. Zejména některé ženy po špatných zkušenostech spojených třeba s domácím násilím hovoří o rozvodu jako o vysvobození.