Ve Vltavě si zaplavalo rekordních 162 otužilců

Praha - Letošního Memoriálu Alfreda Nikodéma, otužilecké plavecké soutěže u Národního divadla v Praze, se účastnilo 162 otužilců z České republiky, Anglie, Belgie, Německa a Slovenska. Podle ředitele soutěže Tomáše Prokopa jde o nejvyšší počet plavců v porevoluční éře tohoto memoriálu. Plavci soutěžili na třech tratích - 100, 300 a 750 metrů. Mezi otužilci bylo i 29 žen. Na nejdelší trati zvítězil přemožitel kanálu La Manche David Čech, nejrychlejší ženou na stejné trati byla Lenka Pacáková, která doplavala celkově třetí. Nejmladším účastníkem byla čtrnáctiletá Anna Kuřinová z Hradce Králové.

Na třiašedesátý ročník memoriálu si opět přijel až z Olomouce zaplavat i legendární otužilec Ladislav Nicek. Letos však nezávodil s ostatními soutěžícími, pořadatelé pro něj vyhradili speciální trať. „Já jsem nechtěl jet, protože už jsem příliš starý. Ale pan Prokop mě přemluvil,“ řekl šestadevadesátiletý plavec.

Soutěži přihlíželi z nábřeží stovky diváků. Plavalo se ze Slovanského ostrova směrem k Národnímu divadlu. Mezi soutěžícími byli i přemožitelé kanálu La Manche Petr Mihola a sólista Státní opery Praha Richard Haan.

Pořadatelům scházel jen sníh

Pořadatelé si letošní ročník pochvalovali. „Podařilo se nám počasí a zároveň voda byla ledová. Takové podmínky jsou pro otužilce ideální. Jediné, co nám chybělo ke štěstí, bylo, že nevydržel sněhový poprašek,“ konstatoval ředitel memoriálu. Otužilci si stěžovali na teplotu vody, pro většinu z nich byla příliš vysoká, teploměr totiž ukazoval čtyři stupně nad nulou. „Nemělo cenu sem ani jet, jsem zvyklý na jeden stupeň,“podotkl jeden ze závodníků Jan Muml.

Přes dva tisíce diváků vyrazilo podpořit také asi tři desítky otužilců do Břeclavi. Dopoledne se tam konala už tradiční společná koupel v řece Dyji nazvaná Vánoční kilometr.

Vánoční vystoupení otužilců ve Vltavě se poprvé konalo v roce 1923. Od skonu propagátora otužileckého plavání Alfreda Nikodéma letos uplynulo 60 let.

  • Otužilci na Memoriálu Alfreda Nikodéma autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1325/132405.jpg
  • Otužilci ve Vltavě autor: Michal Krumphanzl, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1324/132395.jpg