V novém roce se budou učitelé vzdělávat na internetu

Praha – Od ledna se budou moci učitelé vzdělávat zadarmo a navíc i z domova. Výzkumný ústav pedagogický jim nabídne kurzy, které budou absolvovat prostřednictvím internetu. Prozatím se musí učitelé vzdělávat ze zákona dvanáct dnů v roce. Za nejrůznější programy utratí tisíce korun z vlastní kapsy nebo z konta školy. K tomu ještě na většinu takových kurzů musí dojíždět za příslušnými lektory.

V novém roce si budou moci první učitelé doplňovat vzdělání bezplatně a bez dojíždění za lektory. Výzkumný ústav pedagogický chystá z evropských peněz patnáct takzvaných e-learningových kurzů, které mohou učitelé absolvovat jen prostřednictvím počítače a internetu. „Můžu nechat vyškolit velkou část sboru, prakticky všechny, kteří jsou schopni to e-learningové školení zvládnout. To při standardním školení není možné,“ podotkl ředitel ZŠ E. Beneše Martin Střelec.

Kurzy budou obsahovat studijní materiály, on-line přednášky, úkoly a testy. I konzultace se spolužáky a lektory bude jen elektronická. Čeští učitelé ale podle průzkumů nejsou v práci s počítači příliš zdatní a nemají k nim ani dostatečný přístup.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

E-learningové vzdělávání bude probíhat až do roku 2011. Výzkumný ústav pedagogický počítá, že ho v první fázi absolvuje 500 učitelů.