Ve sklárně v Heřmanově Huti řádil požár

Heřmanova Huť - V Heřmanově Huti na Plzeňsku hořela ve čtvrtek hala, ve které bylo uskladněno 60 tun taveného skla. Kvůli rozsáhlému požáru hasiči vyhlásili třetí stupeň pohotovosti, na místě zasahovalo čtrnáct jednotek. Nikdo nebyl zraněn. Hasiči ale museli být maximálně opatrní, v hale totiž vybuchovaly tlakové lahve. Dohašovací práce trvaly do rána. Škody jdou do desetimilionů.

Příčinou požáru je zřejmě technologická závada v tavicí hale. Zásah hasičů byl obtížný, protože se zřítila celá střecha haly. Nikdo nemusel být evakuován, nikdo se nepohřešuje. Pro jednoho hasiče ale musela přijet sanitka, zkolaboval kvůli celkovému vyčerpání organismu. I když požár vypukl na Štědrý večer, u brány sklárny se sešly desítky místních lidí.

Požár vznikl ve výrobní hale o rozměrech 80 krát 40 metrů. Tam se nacházela pec, kde se tavily desítky tun skla. Hasičům se podařilo požár lokalizovat, takže se nerozšířil na přilehlé objekty.

Reportáž Karla Vovesného (zdroj: ČT24)

Podle starosty obce Radka Lukáče se podobná závada stala za poslední tři roky asi třikrát. „Máme nyní problém s vodou, protože se všechna vypotřebovala na hašení,“ uvedl. V obci s více než 1 800 obyvateli jsou dvě sklárny, podle starosty hořela hala společnosti Stölzle Union.

Vydáno pod