Silvestr v centru Prahy - stovky strážníků a improvizovaná záchytka

Praha - Na Silvestra budou do centra metropole povolány stovky strážníků a v Nemocnici Na Františku se otevře improvizovaná záchytná stanice pro opilé. Na Václavské náměstí by se nemělo poslední noc v tomto roce dostat žádné auto ani alkohol ve skle. Pod dohledem by měli být také podezřelí prodejci nepovolené pyrotechniky.

Na Václavském náměstí bude zajišťovat bezpečnost přibližně 200 strážníků, přímo u sochy svatého Václava bude hlídkovat asi třicítka městských policistů. Město se navíc domluvilo se stánkaři a obchodníky na místě, že posílí ochrannou službu. Další desítky policistů a strážníků budou dohlížet na Staroměstské náměstí, Karlův most a přilehlé ulice.

Pracovníci živnostenského úřadu by měli s prodejci občerstvení na náměstí dojednat, aby v kritické hodiny oslav nenabízeli zákazníkům alkohol ve skle. Dá se očekávat zvýšené množství podnapilých osob. Záchytné stanice ve městě většinou na Silvestra náporu nestačí, Nemocnice Na Františku proto vyšla vstříc požadavku radnice a otevře improvizované prostory s přibližně třiceti záchytnými lůžky.

Posledních několik let bylo tradicí, že velkou část Václavského náměstí zabíraly silvestrovské akce pořádané soukromou televizí. Bezpečnost zajišťoval provozovatel. Letos se to ale změní a oslavy soustředěné kolem sochy svatého Václava bude mít pod kontrolou radnice Prahy 1.

Monitoring oslav příchodu roku 2010 a bezpečnostní opatření bude řídit krizový štáb pod vedením náměstka primátora Rudolfa Blažka. Štáb složený ze zástupců města a integrovaného záchranného systému bude zasedat na Staroměstské radnici.