V novém loterijním zákonu bude poker hazardem

Praha - V novém loterijním zákonu, který nyní připravuje ministerstvo financí, mají být veškeré karetní hry o peníze zařazeny mezi hazard. S novým zákonem by tak stát dostával peníze i ze stále oblíbenějšího pokeru. Informaci potvrdil náměstek ministerstva financí Tomáš Zídek pro dnešní Hospodářské noviny. Příznivci pokeru se brání, že poker není hazardní hra už jen proto, že výsledek v partii pokeru je třeba ovlivnit svými rozhodnutími.

Poker se v Česku stává velkým fenoménem

„Určitě chceme, aby poker a další karetní hry patřily do kasin. Ve chvíli, kdy se hraje o peníze, má mít nad tím stát kontrolu a má mít i peníze z výher,“ řekl Zídek listu. V pokeru, který se v Česku stává stále větším fenoménem, se hraje až o statisícové výhry, a peníze do státního rozpočtu nepřichází žádné. A s tím má být s platností nového zákona konec.

Pokerové kluby se totiž registrují jako občanská sdružení a takové žádosti vyřizuje vesměs kladně ministerstvo vnitra. Podle údajů ministerstva bylo ke konci listopadu v Česku vedeno 135 občanských sdružení, v jejichž názvu je obsaženo slovo „poker“. Stále oblíbenější je i on-line poker, který je však v Česku nelegální.

Provozovatelé kurzových sázek vidí v pokeru velkého konkurenta   

Poker vadí i provozovatelům kurzových sázek, kteří v něm vidí velkého konkurenta. „V posledních měsících jsme zaznamenali velký boom pokeru, a to nás znepokojuje. Turnaje mají profesionální rysy a hraje se o velké peníze, často o miliony korun. Organizátoři se přitom pořád tváří jako neziskové organizace, což je absurdní, protože jde o čistokrevnou hazardní hru. Kdo platí daně? Kdo platí odvody? Nikdo,“ namítá Marek Herman z Asociace provozovatelů kurzových sázek.

Příznivci pokeru se brání, že poker není hazardní hra už jen proto, že výsledek v partii pokeru je třeba ovlivnit svými rozhodnutími a na rozdíl třeba od rulety nelze prostě jen vsadit před hrou, odejít od stolu, a přesto vyhrát. Ani to však u zástupců ministerstva neobstálo. „Je pravda, že platí argument, že svou roli hraje i šikovnost, ale to je u kurzovek také,“ řekl listu Zídek.