ČSSD vévodí prosincovým volebním průzkumům

Praha - Sociální demokracie mírně posiluje a s 28,7 procenta příznivců vede v prosincovém průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) před občanskými demokraty. Ti získali 22,5 procenta voličských preferencí. Následují komunisté s 10,9 procenta, strana TOP 09 s 8,3 procenta a lidovci s 5,7 procenta preferencí. Podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), které dnes rovněž zveřejnilo prosincová preferenční čísla, zaostává ODS o sedm procent za ČSSD, které respondenti dali 23 procent svých preferencí.

Proti předchozímu průzkumu STEM se přízeň ODS příliš nezměnila, totéž platí i pro TOP 09 a lidovce. Komunistům ubylo hlasů ve prospěch ČSSD. Preference podle STEM ale nevyjadřují předpokládaný volební výsledek, statistická chyba u malých stran je 1,5 procenta, u velkých až 2,5 procenta. Průzkumu se zúčastnilo 1 260 respondentů. Při hypotetickém přepočtu na mandáty by ČSSD dostala 75 křesel a ODS by jich měla o sedm méně. Šestadvacet mandátů by měli k dispozici komunisté, 18 mandátů TOP 09 a 13 lidovci.

Podle volebního modelu CVVM by se spolu s občanskými a sociálními demokraty dostaly do sněmovny ještě TOP 09 a KSČM, těsně pod pětiprocentní hranicí skončily Strana zelených a Věci veřejné a až za nimi se čtyřmi procenty KDU-ČSL. Schwarzenbergova strana přitom získala 9 procent, komunisté o půl procenta méně. Zeleným a Věcem veřejným průzkum CVVM přiřkl tříprocentní podporu, lidovcům jen 2,5 procenta.