Armáda posílá do Afghánistánu vrtulníkovou jednotku

Přerov - Česká armáda poprvé v historii vysílá do Afghánistánu vlastní vrtulníkovou jednotku. Na základnu Šarana na jihovýchodě země se postupně přesunou vojáci a tři modernizované transportní stroje, které budou sloužit potřebám aliančních sil mise ISAF. Bojový prapor základny dnes příslušníci 1. vrtulníkové jednotky převzali při slavnostním nástupu na přerovském vojenském letišti. Čeští vojáci v Lógaru o víkendu také zahájili školení afghánských policistů.

Vrtulníkovou jednotku tvoří 110 vojáků, většina z nich právě z přerovské vrtulníkové základny. K dispozici budou mít tři modernizované vrtulníky Mi-171Š, vybavené například lepší balistickou ochranou, navigací nebo komunikací. Armáda jich má nyní k dispozici pět. V Afghánistánu by měly začít létat zřejmě na konci ledna. Celá mise by měla podle současného předpokladu trvat dva roky. Piloti by se na ní měli střídat po čtyřech měsících.

Výcvik jednotky trval zhruba rok a půl. Vojáci za sebou mají cvičení ve vysokohorských oblastech Alp a Pyrenejí nebo prašných pouštních oblastech Izraele a Texasu. „V této jednotce je i nová profese, palubní střelec, kterého jsme nikdy předtím v rámci vrtulníkových jednotek neměli,“ řekl novinářům náčelník generálního štábu Vlastimil Picek. „Úkolem mise je poskytovat přepravu našimi třemi vrtulníky pro potřeby regionálního velitelství Východ z předsunuté operační základny Šarana,“ řekl velitel kontingentu a pilot Petr Schwarz, jenž se do Afghánistánu vydá už podruhé. České vrtulníky by měly sloužit jak pro přepravu osob, tak materiálu.

V Lógaru začíná školení afghánských policistů

V sobotu zahájili vojáci z českého provinčního rekonstrukčního týmu v afghánském Lógaru osmitýdenní výcvik příslušníků afghánské národní policie. Výcviku se účastní 52 afghánských policistů, které bude mít až do 4. února na starosti 21 instruktorů české armády certifikovaných americkou agenturou Dyn Corp. Policisté se učí zvládat techniky prohledávání osob a vozidel či reagovat na různé druhy bezpečnostních incidentů.

Podle velitele kontingentu plukovníka Milana Schulce nejsou čeští vojáci žádní nováčci: „Tento výcvik zde v Lógaru zabezpečoval již druhý a třetí kontingent. My na jejich práci navazujeme. Společně s koaličními partnery naplňujeme cíl, který v inauguračním projevu zmínil prezident Karzáí, a sice aby do pěti let byly dobře připravené složky afghánské národní policie schopny převzít spoluodpovědnost za demokratický vývoj v zemi.“ Spolu s českými vojáky na výcvik dohlíží čtyřčlenný tým instruktorů agentury Dyn Corp.

Výcvik bezpečnostních jednotek
Zdroj: ČT24