Betlémské světlo dorazilo do Česka

Brno - Brněnští skauti dnes po roce opět přivezli do Česka betlémské světlo. Pro plamen, který má přinášet radost a pohodu všem lidem dobré vůle, si mohou lidé přijít poprvé na nedělní bohoslužbu do katedrály svatých Petra a Pavla na Petrově. V pátek 18. prosince si v pražské katedrále svatého Víta plamen symbolicky převezme kardinál Miloslav Vlk. O den později začnou skauti světlo štafetově rozvážet po celé zemi.

Nápad šířit mezi lidmi plamen vznikl v roce 1986, kdy pracovníci rakouského rozhlasu vytvořili sbírku Světlo ve tmě na pomoc zrakově postiženým. Myšlenky se pak ujali místní skauti, kteří se rozhodli přivážet světlo přímo z Betléma. V následujících letech se začaly do Vídně pro plamen sjíždět desítky skautských organizací z celé Evropy. Brněnští skauti tak činí každoročně od roku 1990.

Brňané si mohou plamínek betlémského světla zapálit už v neděli při bohoslužbě na Petrově. Mše, kterou povede brněnský biskup Vojtěch Cikrle, začíná v 09:00. O týden později začnou skauti světlo rozvážet na stovky nádraží po celé zemi.

Betlémské světlo dorazilo do Česka (zdroj: ČT24)

Na železničních zastávkách budou skauti vystupovat a předávat světlo všem, kdo si pro ně přijdou, nejčastěji místním skautům. Ti ho pak roznesou do kostelů a domácností ve svém okolí. Do kolika obcí celkem se světlo dostane, nejde nijak odhadnout. Světlo si totiž může odpálit a převézt kdokoliv, aniž by to musel hlásit. Přesný harmonogram rozjezdů všech vlaků je k dispozici na internetové stránce www.betlemskesvetlo.cz.