Lanovka na Sněžku už jezdí

Pec pod Sněžkou - Na vrchol nejvyšší tuzemské hory Sněžky je od dnešního rána opět možné cestovat lanovkou. Ta byla kvůli pravidelné podzimní odstávce od 2. listopadu mimo provoz. Lanovka je v provozu každý všední den od osmi od rána do šesti hodin do večera. Turisté ale dnes zatím příliš nedorazili. Dospělí zaplatí za cestu na vrchol Sněžky 180 korun, děti polovinu.

Lanová dráha na Sněžku funguje od roku 1949, kdy bylo možné vyjet pouze na Růžovou horu, o rok později vedla dráha až na vrchol. Jízda z dolní stanice, která leží v nadmořské výšce 890 metrů, do horní stanice v 1594 metrech trvá zhruba 25 minut. Ročně služeb lanovky využije kolem 200 000 turistů, z toho zhruba polovina se nechá vyvézt až na Sněžku. Radnice v Peci nyní plánuje výstavbu nové lanovky za 330 milionů korun, záleží však na zisku evropských dotací.

Na hřebenech Krkonoš je podle informací horské služby zhruba šest stupňů Celsia pod bodem mrazu, kvůli mlze je snížená viditelnost na 50 metrů. V nejvyšších partiích Krkonoš leží celkem 20 centimetrů sněhu, v noci připadlo zhruba pět centimetrů. Sníh napadl také v horských střediscích, například ve Špindlerově Mlýně jsou tři centimetry sněhu. Díky teplotám pod bodem mrazu vlekaři zasněžují technickým sněhem.

V Krkonoších je v provozu zatím jediný vlek, na vrcholu Černé hory je otevřen lyžařský vlek Anděl v délce 300 metrů, kde je zhruba 20 centimetrů technického sněhu. Lyžaři zaplatí za lyžování 250 korun za den, v ceně je zahrnutý také výjezd a sjezd kabinovou lanovkou.