Stovky Romů se vrací z Kanady, azyl nedostali

Praha - Romové, kteří odcestovali do Kanady, se začínají vracet do České republiky. Kanada totiž jejich žádosti o azyl hromadně zamítá. Za poslední měsíce jich odmítla 400 a zhruba stejný počet žadatelů svůj pokus o získání azylu vzdalo, do Česka se tak vrací na 800 Romů. Kanadská strana argumentuje tím, že situace v Česku se změnila a země je nyní považována za bezpečnou. Poslední zpráva Agentury Evropské unie pro základní lidská práva přitom uvádí, že čeští Romové jsou diskriminováni nejvíce v celé EU. S odvoláním na zdroj z českého ministerstva zahraničí to uvedly Lidové noviny.

Mluvčí sociálního odboru městského úřadu v Hamiltonu, kde skončila většina z romských žadatelů o azyl, Sofia Mavumbaová nepotvrdila, že by se Česká republika ocitla na seznamu takzvaných bezpečných zemí.

Hromadné návraty Romů ale potvrzuje ředitelka kanceláře rady české vlády pro záležitosti romské komunity Gabriela Hrabaňová. „Máme podobné informace… U mnoha případů teď dobíhá čekatelská lhůta na azyl. Myslíme, že se jich nyní bude vracet stále více,“ uvedla s tím, že její úřad se snaží apelovat na místní samosprávy, aby nedělaly navrátilcům problémy s užíváním bytů, které opustili.

Podle kanadského velvyslanectví v Praze letos v prvním pololetí o azyl v Kanadě žádalo 1720 občanů Česka, které se umístilo na druhém místě za Mexikem s téměř 5500 žádostmi. Do Kanady jezdí z Česka vesměs Romové, kteří si stěžují na diskriminaci. Jiné informace ovšem hovoří o tom, že odjezdy českých občanů jsou organizované, někteří lidé si z nich udělali podnikání a žadatelé zneužívají tamní systém.