Kauza zpochybňování holokaustu - Stwora zproštěn obžaloby

Praha - Okresní soud pro Prahu-západ zprostil Čechokanaďana Vladimíra Stworu obžaloby - ta ho vinila z toho, že na své internetové stránky www.zvedavec.org umístil český překlad článku, jenž údajně zpochybňoval holokaust. Podle soudce se ale Stworovi nepodařilo prokázat úmysl, a nemohl ho tak uznat vinným z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Hrozil mu trest šest měsíců až tři roky vězení. Soud mu už dříve trestním příkazem uložil desetiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let, Stwora však proti rozhodnutí podal odpor, a soud tak nařídil hlavní líčení. Rozsudek je nepravomocný, státní zástupce se na místě odvolal.

Stwora tvrdí, že nemá antisemitské názory a zveřejněním článku chtěl jen vyvolat debatu. Člověk má podle něj právo pochybovat a 20 let po revoluci vyjádřit svůj názor. „Židé jsou těžce zkoušený, inteligentní národ, který hodně vytrpěl,“ řekl soudu. Proti Židům prý nic nemá, podle svých slov ale nesouhlasí se sionismem, který označil za rasistické hnutí.

Vladimír Stwora:

„Tady jde o základní lidské právo člověka pochybovat, a jestli nám toto právo zakážou, tak jsme na tom hodně špatně.“

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Publikací článku podle soudce Pavla Vosmanského trestný čin spáchán nebyl: „Sice bylo prokázáno, že se obžalovaný dopustil jednání, které mu klade obžaloba za vinu, avšak toto jednání není trestným činem.“ Stwora už dříve napsal, že obvinění odmítá a považuje jej za absurdní. Článek, který zveřejnil, podle něho holokaust nezpochybňuje. „Pouze klade otázky a upozorňuje na rozpory i v oficiálních zdrojích,“ uvedl na webu. Mezi výroky z textu, které státní zástupce Petr Bláha při přednesu obžaloby uvedl, je například tvrzení: „Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, že byl v jakémkoliv táboře smrti používán jedovatý plyn, plynové komory nebo plynové pece“.

Český překlad článku pod názvem „Holokaust a jeho čtyřmilionová varianta“ na svůj web podle obžaloby umístil v červenci 2007. Text údajně zpochybňuje nacistickou genocidu Židů za druhé světové války z hlediska počtu obětí i v otázce existence táborů smrti a plynových komor. „Ta čísla jasná nejsou a nejsou jasná nikde, v celé řadě oficiálních zdrojů. My jsme na to pouze upozornili,“ uvedl Stwora. Podle obžaloby ale text publikoval v úmyslu polemizovat o „podstatě a rozsahu nacistického genocidia proti Židům za druhé světové války“.

Web Zvědavec sám sebe označuje za politicky nekorektní webzine. Jeho vydavatel Stwora o sobě na webu uvedl, že od roku 1985 žije v Kanadě a střídavě i v Česku. V jednom z příspěvků napsal, že server Zvědavce se nachází v USA, a že „k takzvanému trestnému činu došlo na území Kanady, kde takzvané popírání není trestné“.