Zelení sjezd ukončili změnou stanov

Brno – V brněnské sportovní hale Morenda skončil sjezd Strany zelených. Její staronový předseda Ondřej Liška v poslední den jednání mezi delegáty prosadil změnu stanov, která omezí kompetence a sníží vliv republikové rady. Nově se také bude sjezd zelených konat každý rok, jednou jako volební, podruhé jako programový. Další stranický kongres tak proběhne již příští podzim. Vnitrostranická opozice s výše uvedenými návrhy vedení nesouhlasila, autoři nových pravidel za sebou ale měli většinu. Podle Lišky se zelení dostali změnou stanov mezi standardní strany. Sjezd podle něj posílil mandát vedení strany i vliv členů.

Přijatý návrh změn stanov počítá s tím, že širší vedení strany - republiková rada - nebude mít napříště vlastní předsednictvo, naopak bude spadat přímo pod vedení strany. Jde o změnu, kterou se na loňském teplickém sněmu nepodařilo prosadit bývalému předsedovi SZ Martinu Bursíkovi. Právě spory mezi předsednictvem a republikovou radou, v níž sedělo opoziční křídlo prezentované Olgou Zubovou nebo Matějem Stropnickým, stranu v uplynulém období polarizovalo. „V těch minulých měsících byla spálena celá řada mostů. Aniž bych to chtěl přeceňovat, myslím si, že nové mosty se postavily nebo začaly budovat,“ řekl Liška.

Předsednictvo: Bude jasné, kdo stranu prezentuje

Nové opatření má zrušit problematickou dvoukolejnost stranického řízení. „Nebudou tady už dvě instituce, například místopředseda strany a místopředseda republikové rady, což v minulosti, myslím, působilo trošičku zmatek v tom, kdo vlastně za stranu může a má vystupovat,“ dodal. Podle Lišky tato změna, kdy se předsednictvo stane jednoznačným vedení strany, posunula zelené mezi standardní moderní strany ve smyslu řízení.

Třetinu rady dosud volil sjezd. Loni v Teplicích však byla tato část lidí odvolána, noví zvoleni dosud nebyli. Nově bude v radě více zástupců krajů, a to podle počtu členů regionálních organizací. „Dáváme mandát krajským organizacím, aby určily, jak bude republiková rada vypadat, neomezujeme její pestrost,“ tvrdí Ander.

Předsednictvo: Radu neoslabujeme, naopak

Nejhlasitějším kritikem změn byl neúspěšný kandidát na předsedu SZ Matěj Stropnický, který je považuje za špatné. Straně prý přinese ztrátu pestrosti. „Musíme ukázat, jak jsme pestří, nejen jak jsme zelení,“ prohlásil.

Předseda zelených odmítá interpretaci, že nová struktura republikové rady znamená její oslabení. „Naopak jde o posílení, protože mandát bude vycházet ze sta procent přímo z regionů, kde se odehrává demokratická diskuse,“ uvedl Liška na tiskové konferenci po ukončení sněmu. „Samo předsednictvo má zájem na tom, aby se republiková rada scházela často a aby se rozhodnutí činila na zasedáních republikové rady,“ dodal Ander.

Předsednictvo: Připravme se na programový sjezd

Ondřej Liška také navrhnul, aby záhy po ukončení sjezdu vznikla pracovní skupina, která by připravila dlouhodobější a zásadní změnu stanov, protože projednávaná opatření jsou podle něj jen kosmetické úpravy. Skupina by měla vést o stanovách vnitrostranickou diskusi a připravit komplexní materiál, který by měla předložit příští rok na podzim právě programovému sjezdu.

Sjezd schválil i řadu technických změn stanov. Mezi těmi, které předsednictvo označilo za věcné, byl i návrh na změnu v placení příspěvků. Měl by zamezit existenci takzvaných „černých duší“. Do strany také budou moci nově vstoupit i lidé bez českého občanství.

Stropnický útočí na Pelce, Liška jej brání

I v závěrečný den na sjezdu pokračoval spor mezi Liškou a Stropnickým. Ten včera označil členy nově zvoleného vedení za osoby s pochybnou minulostí. Prvního místopředsedu Františka Pelce i druhou místopředsedkyni Martinu Pokornou obvinil ze zakládání účelových stranických organizací před teplickým sjezdem na Liberecku. Pelc navíc podle Stropnického měl jako bývalý člen Unie svobody blízko k jejímu předsedovi Pavlu Němcovi, který byl spojen s řadou justičních kauz včetně kauzy katarského prince.

Liška ale dnes před delegáty zdůraznil, že Pelcovi plně důvěřuje. A Stropnického hodnocení označil za zkratku, která poškozuje nové stranické vedení a Pelce. „Je velmi zákeřná, chci se proti ní naprosto ohradit a říci úplně jasně, že nic z toho není pravda, je to lež,“ uvedl předseda SZ.