VŠE má za sebou první mezinárodní promoce

Praha – Prvních 37 studentů ze 24 zemí světa úspěšně absolvovalo prestižní studijní program Mezinárodní obchod a evropská integrace na Vysoké škole ekonomické v Praze. Ode dneška se tak můžou oficiálně pyšnit titulem M.A. Kromě VŠE zajišťuje program v celé Evropě jen šest dalších univerzit.

Mezinárodní program Program Master of Arts in Economics of International Trade and European Integration spustila VŠE poprvé před dvěma lety, teď má první úspěšné absolventy. Nejedná se v podstatě o nic jiného než navazující magisterský program, ovšem s důrazem na mezinárodní spolupráci. Studenti získávají znalosti během čtyř trimestrů na třech vybraných evropských univerzitách. Kromě pražské VŠE projekt zaštiťují vysoké školy v Belgii, Francii, Velké Británii, Itálii a ve Španělsku. Celé studium přijde na 3300 eur, tedy asi 85 tisíc korun.

„Je to plné studium, velice intenzivní, náročné, je to všechno v tzv. advanced režimu a všechny zkoušky jsou písemně. Jedna zkouška je v rozsahu tří hodin,“ vysvětluje akademická ředitelka programu Anna Klosová.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

Zájemci musí splnit dvě základní podmínky - mít alespoň bakalářský titul z ekonomie a úspěšně složit přijímací zkoušku v angličtině. Výuku, jež se celá odehrává v angličtině, každý rok zahájí asi 40 lidí, nedokončí ji průměrně desetina z nich. Absolventi získají titul M.A. a vzhledem k tomu, že program je akreditován také českým ministerstvem školství, dostanou také titul Ing.

Šanci mají i mimoevropští studenti

Program funguje už patnáct let a za tu dobu ho úspěšně ukončilo 341 lidí z různých koutů světa. Původně se do něj hlásili mladí převážně z členských a kandidátských států unie. Od roku 2006 je ale otevřen všem. Evropská komise ho totiž zařadila do projektu Erasmus Mundus, který podporuje výuku studentů ze třetího světa. „Naší prioritou je jednoznačně internacionalizace studia. Možnost vyzkoušet si, jak člověk obstojí v konkurenci, jak evropské, tak mimoevropské, je pro studenty docela velikým přínosem,“ podotýká děkanka Fakulty mezinárodních vztahů VŠE Dana Zadražilová.

Programu se můžou účastnit i ti studenti, kteří už byli na jiném výměnném pobytu v rámci projektu Erasmus. Zájemci o studium v akademickém roce 2010/2011 mohou podat přihlášky do 23. dubna příštího roku.