V Praze diskutovalo 700 skautů o svobodě, zavítali i Motejl nebo Šiklová

Praha – Do Prahy se sjelo zhruba 700 skautů, kteří si připomínají dvacet let novodobé historie skautingu v Česku. Před rokem 1989 totiž hnutí nemělo na růžích ustláno, jednou ho zakázal nacistický režim a dokonce dvakrát komunistický. Teď má ale Junák 45 tisíc členů a je tak největší mládežnickou organizací v zemi. Výročí obnovení organizace začali skauti slavit v pátek soutěží tvořivosti. Hlavním bodem třídenního programu je ale dnešní diskuze o mezích svobody, předsudcích nebo o xenofobii ve společnosti.

„To výročí se týká hlavně mladých, kterým je právě dvacet let, protože oni nesvobodu už často nemohli zažít,“ vysvětluje mluvčí spolku Junák Jan Žáček. Na semináři Svoboda a zodpovědnost vystoupila například socioložka Jiřina Šiklová, ombudsman Otakar Motejl, filozof Jan Sokol a řada dalších. „Svoboda je na jedné straně příjemná a na druhé obtížná. To si mnozí neuvědomují. Svobodu ohrožuje lhostejnost, mnoho lidí ji nepotřebuje a o to víc musí být ostatní bdělí. Na druhé straně ji ohrožuje každé zneužití,“ uvedl Jan Sokol. 

Známé tváře přitáhly do posluchárny většinu účastníků akce. A skoro ve všech případech zanechaly kladné reakce. Kdo by si chtěl odpočinout od vážných témat, může se odreagovat na tanečním večeru pro všechny. Celý víkend pak zakončí přehlídka filmů, kde se budou promítat snímky, které zvítězily v soutěži tvořivosti.

Setkání skautů v Praze (zdroj: ČT24)