Zelený smír? Končí vnitrostranická opozice Demokratická výzva

Brno – Vnitrostranická opozice ve Straně zelených Demokratická výzva dnes oficiálně na stranickém sjezdu ukončila svou činnost. V kandidátském projevu na předsedu strany to řekl člen výboru Demokratické výzvy Josef Jadrný s tím, že se opozici povedlo provést od sjezdu, který se loni konal v Teplicích, k právě probíhajícímu sjezdu v Brně. Strana navíc podle Jadrného odstoupila od podpory amerického radaru a proběhne programová diskuse. Své projevy přednesli i další kandidáti: Jan Linhart, Matěj Stropnický a Ondřej Liška.

„Demokratická výzva dnes končí, protože splnila svou úlohu. Převedla opozici od sjezdu ke sjezdu,“ řekl Jadrný ve svém kandidátském projevu. „Je třeba učinit znovu vážný pokus o spolupráci s novým vedením. Pokud zvolí opět silové postupy a nebude směřovat k demokracii a otevřenosti, ke sjednocení, bude třeba zformovat opozici novou,“ dodal Jadrný, načež se vzdal kandidatury ve prospěch Matěje Stropnického, dalšího představitele vnitrostranické opozice.

Kandidátský projev Matěje Stropnického byl ostře kritický; ČR v něm označil za zapšklou provincii, již ovládá betonářská a energetická lobby a vším prostupující korupce, „která stojí za vznikem vlád, za jejich pádem, za volbou prezidenta i za získáváním vysokoškolských titulů.“ Prezidenta Václava Klause obvinil z odsunu Česka na periferii v tématech Evropské unie a ochrany klimatu. Předchozí vedení kritizoval za mocenské praktiky a ztrátu podpory zeleně orientovaných veřejných osobností. Vstupem do Topolánkovy vlády se podle Stropnického zdiskreditovala. Ve straně chce prosazovat přímou demokracii v podobě shora i zdola častých vyvolávaných referend. Zaměřil se i na ekonomickou problematiku. Vyzval k návratu k progresivnímu zdanění a demokratizaci trhu.

Demokratická výzva je frakce Strany zelených, která podle svých slov usiluje o návrat strany k původnímu programu, založenému na ochraně životního prostředí, ochraně míru, ochraně lidských práv a sociálně-tržním hospodářství. Zdůrazňuje posilování vnitrostranických demokratických mechanismů a o větší zapojení veřejnosti do práce uvnitř strany i do uplatňování zelené politiky v praxi.

Její hlavní představitelkou byla bývalá členka SZ a bývalá první místopředsedkyně Dana Kuchtová, kritička Martina Bursíka. Kvůli poškozování strany byla Republikovou radou SZ v březnu tohoto roku vyloučena a dodnes neúspěšně usiluje o návrat. „Pokud bude vedení pokračovat v těch metodách, které se používaly už dříve, tak musí počítat s tím, že o pozice včetně mě opět utvoří nový útvar a opět se projeví staré spory. Myslím si, že si to Ondřej Liška uvědomuje,“ řekla na sjezdu Kuchtová. „Cítím se být stále zelenou političkou, byť bez legitimace Strany zelených,“ dodala.

Ondřej Liška přednesl projev s hlavním sloganem „Vaše strana je Strana zelených“. V jeho úvodu kritizoval „modrou, červenou a oranžovou politiku“. Zároveň upozornil, že zelení mají voličský potenciál až sedmadvacetiprocentní. Vyjmenoval politické priority své strany: ochranu životního prostředí, boj proti korupci, proevropskou politiku, rovnost šancí a myšlenku udržitelné ekonomiky. „Jsme jedinou stranou, která sází na tvorbu zelených pracovních míst a tvorbu rozmanitých druhů podnikání, nejen tvorbu velkých korporací,“ řekl Liška. Vyzval k aktualizaci politického programu s cílem do dvou let je upravit. Od ledna chce pracovat na změně volebního programu. Zdůraznil nutnost ustálit procedury, jak vznikají politická stanoviska. Vyslovil se také pro přijetí normy o vnitrostranickém referendu, o němž mluvil ve svém projevu Stropnický.

Podle dalšího kandidáta, Jana Linharta, strana nevyužila sílu tří ministrů v předchozí vládě k tomu, aby prosadila maximum ze svého programu. Za selhání považuje hlavně postoj k americkému radaru. Navrhnul, aby se předsednictvo strany stalo součástí republikové rady, aby byly jasně stanoveny pravomoci nejvyšších stranických orgánů a zdůraznil nutnost vnitrostranických referend. Svůj přínos vidí především ve zkušenostech. „Ve zkušenostech, rozvaze a nezávislosti vidím svou přednost před svými mladými kandidáty. Nejsem spojen s žádnou skupinou, ať už ve straně či mimo stranu, což mi umožňuje posuzovat věci objektivně,“ řekl Linhart. „Předseda strany musí být symbolem hodnot, které strana hájí,“ dodal.