Vládní výbor pro zdravotně postižené uděloval ceny

Praha – Vládní výbor pro zdravotně postižené ocenil 4. prosince podnikatele a publicisty, kteří se věnovali problematice zdravotně postižených. Již XVI. slavnostní večer v pražském Lichtenštejnském paláci se konal při příležitosti Mezinárodního dne osob se zdravotním postižením, který připadá na 3. prosince. Ceny byly udělovány celkem ve čtyřech kategoriích, ocenění televizní tvorby si z velké části odnesly pořady České televize.

První cenu v kategorii televizních pořadů předal ministr pro lidská práva Michael Kocáb Silvii Klekové, redaktorce ostravského studia ČT, za dokument Ztraceni v sobě z cyklu Ta naše povaha česká, který se věnuje tématu Alzheimerovy choroby v Česku. Kleková si společně s Hanou Teislerovou odnesla také čestné uznání, tentokrát za pořad Dobrý sponzor ještě žije opět z cyklu Ta naše povaha česká. Druhá cena byla udělena dvoudílné reportáži (Bez)dlužníci autorů Davida Macháčka, Radka Kudely a Kamila Hrzala, kterou Česká televize Praha odvysílala v pořadu Reportéři ČT. Tato reportáž pomohla sjednat nápravu v oblasti plnění pravidel ministerstva práce a sociálních věcí na podporu zaměstnávání osob se zdravotním postižením.

Třetí cena připadla pořadu ČT Klíč č. 11/2009 autorů Barbory Drahoňovské, Aleše Sobotky a Michaely Fialové, jenž byl ohlédnutím za létem, které několik handicapovaných strávilo aktivní dovolenou v Chorvatsku.

Ceny Vládního výboru pro zdravotně postižené (zdroj: ČT24)

Tři ceny se udělovaly také v kategorii podnikatelských aktivit subjektů, které zaměstnávají osoby se zdravotním postižením. Cenu si odnesly společnost Finesko a.s., která od svého založení v roce 1997 zaměstnává zdravotně postižené občany na svých pobočkách po celé ČR, družstvo Vkus Frýdek-Místek, které vzniklo již v roce 1951 jako VKUS výrobní družstvo invalidů a Čegan s.r.o. ze Šlapanic, kde dnes pracuje celkem 95 zdravotně postižených osob z celkového počtu 168 zaměstnanců.

První cenu v kategorii písemných děl veřejně publikovaných si odnesla Jana Makovcová za knihu Maminko, nezpívej, otevřenou výpověď matky dvou malých, tzv.„začarovaných“ dětí. Vítězkou 2. ceny se stala Eliška Stráníková za svůj článek Dnes je lepší doba, který pojednává o neslyšícím transvestitovi. A třetí pak kniha Viktorie Bartoníčkové a Alžběty Dvořákové Cesta mlčení s podtitulem Příběh o vůli překonat ztrátu řeči po cévní mozkové příhodě.

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková předala ceny v kategorii rozhlasových pořadů, kde první cenu získala Dagmar Misařová a Hana Kovalová z Českého rozhlasu Ostrava za časosběrný dokument Labutí sen o duši, příběh rodiny Rackových se třemi dětmi, z nichž poslední dítě - Zuzana, je postižena dětskou mozkovou obrnou. Druhou cenu si převzala Mirka Dámcová z rádia Classic FM za cyklus pořadů Mozek mi to nebral, který přináší důležité informace o tom, jak rozpoznat první příznaky blížícího se iktu.

Třetí cenu udělila ministryně zdravotnictví Danielu Moravci za pořad O lidech s upřímnou snahou učinit svět lepším. Pomáháme tak, kam oko nedohlédne z cyklu Dobrá vůle, který odvysílal Český rozhlas 2 – Praha. Udělena byla také dvě čestná uznání: Mirce za cyklus pořadů Slovně zneužívaná, přibližuje život lidí s roztroušenou sklerózou, a Lence Svobodové za pořad Villa Valila z cyklu Dobrá vůle Českého rozhlasu 2 – Praha.

Dana Jurásková:

Poselství dnešního večera je o tom, že lidská společnost je schopná, i těm, kteří se nemohou vyléčit, i těm, kteří mají životní handicap, pomoci začlenit se do života.

V kategorii děl uveřejněných na internetu si první cenu odnesl článek Jiřího Macka Rodina z Benátek: Život s autistou není peříčko, uveřejněný na stránkách boleslavského deníku. Webové stránky Konopí je lék Dušana Dvořáka získaly druhou cenu. Třetí cenu udělila porota Radku Pavlíčkovi za blog Pomoc slepým uživatelům.