Zemřel český Oskar Schindler - farář Jan Jelínek

Praha – V Ústřední vojenské nemocnici v Praze zemřel evangelický farář Jan Jelínek, který za druhé světové války spolu s manželkou Annou zachránil mnoho pronásledovaných bez ohledu na národnost či vyznání. Pomáhal zde nejdříve Židům pronásledovaným Němci, posléze Ukrajincům a Polákům pronásledovaným ruskou armádou a Banderovci. Pomohl více než čtyřem desítkám lidí a zachránil přes deset lidských životů. Český Oskar Schindler zesnul ve věku 97 let.

Po studiích na teologické fakultě a práci ředitele textilní továrny odjel Jan Jelínek ještě před válkou do Kupičova na ukrajinské Volyni. Později za války se jeho fara stala útočištěm mnoha pronásledovaných. Vozil potraviny Židům do ghetta a ukrýval uprchlíky. „Byl to člověk s velkým č, protože mu nezáleželo, jestli je někdo černoch, běloch nebo evangelík,“ vylíčila Jana Jelínka volyňská rodačka Miloslava Žáková.

Jan Jelínek:

„Víte co? Já jsem se hrozně bál. Strach? Každý měl strach ze života.“

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Během druhé světové války působil i s manželkou jako zdravotník ve Svobodově armádě, po ní zachraňoval před sovětským pronásledováním Rusy, Ukrajince a Poláky. Pomáhal i Čechům z Volyně a tehdejšího pruského Slezska k návratu do staré vlasti.

Díky Reportérům ČT ocenila Jelínka i armáda

Komunistickému režimu svobodomyslný farář nebyl po chuti, za pobuřování si na sklonku padesátých let odpykal dva roky v žaláři, později soustavně protestoval proti omezování náboženské svobody a nesměl vykonávat své duchovní povolání.

Desítky let se o jeho hrdinství nevědělo. Příběh Jana Jelínka odhalili až Reportéři ČT. Na sklonku života ho ocenila také armáda. „Byl to evangelický kněz a ještě k tomu voják, byl to podplukovník v záloze a od něho to byl hrdinský čin,“ ohodnotil Jana Jelínka náčelník generálního štábu Vlastimil Picek.