Vysoké školy nebudou mít podle rektorů dost peněz na vědecké projekty

Praha – Rektoři vysokých škol si stěžují, že se jim příští rok sníží rozpočet o téměř 1,2 miliardy korun. Univerzity tak prý nebudou moci spolufinancovat vědecké projekty, na které čerpají peníze hlavně z Evropské unie. Na projektech se totiž školy musí podílet 15 procenty celkové částky. Například pro Masarykovu univerzitu by to znamenalo vydat v průběhu čtyř let 350 milionů korun.

Navíc prý výdaje na studenta klesnou o čtvrtinu, což může ohrozit kvalitu výuky. Předseda české konference rektorů Petr Fiala upřesňuje, že zatímco letos dostaly školy 22 miliard korun, v příštím roce by to mělo být jen asi 20,8 miliard. Provozní výdaje na studenta tak prý klesnou o 25 procent a investiční výdaje klesnou dokonce o 40 procent.

Rektoři proto prý budou v nejbližších dnech jednat o navýšení rozpočtu s ministryní školství Miroslavou Kopicovou a premiérem Janem Fischerem. Ten jim přitom již dříve slíbil, že rozpočet vysokých škol udrží na úrovni roku 2009.

Reportáž Víta Krčmáře (zdroj: ČT24)

Rektoři ale nejednali jen o penězích, na řadu přišel i skandál na právnické fakultě v Plzni. Na zasedání dorazila i předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková. Podle nejvyšších zástupců vysokých škol nešlo v Plzni o systémovou chybu, ale o selhání jednotlivců. Odmítají proto politizování celého případu a varovali před unáhlenými změnami ve vysokoškolském zákoně, které by umožnily odebírání titulů. Takové změny navrhovala ČSSD.