Byty OKD ve sněmovně: Poslanci přijali dvě usnesení

Praha – Poslanci projednávali situaci ohledně bytů bývalé OKD, nejdříve vyslechli zprávu ministra financí Eduarda Janoty o aktuálním vývoji kauzy, následně pak přijali dvě usnesení. Podle jednoho má ministerstvo financí požádat soud o předběžné opatření, společnost RPG Industries by pak v případě kladného rozhodnutí nemohla s byty nakládat jinak, než je nabídnout k prodeji nájemníkům. Ve druhém usnesení pak sněmovna odhlasovala, že by mělo ministerstvo uplatnit veškeré možné sankce, které plynou z možného porušení smlouvy s touto společností.

Rozhodnutí o předběžném opatření, které navrhli lidovci, poslanci schválili bez větších problémů. Ministr Janota poslance upozornil, že soud žádost o předběžné opatření zamítne, alespoň podle právních analýz, které má k dispozici. Poslance nicméně ujistil, že žádost podá a udělá vše pro to, aby došlo k předběžnému opatření na majetek. 

Janotovi se ovšem vůbec nelíbí druhé usnesení, které sněmovna přijala a které navrhl její místopředseda Lubomír Zaorálek (ČSSD). „Nemohu souhlasit s tím, že mám uplatnit sankce, protože mám v ruce audit, který hovoří o něčem jiném,“ zlobil se Janota. Sněmovna totiž prohlašuje, že byla porušena smlouva z roku 2004 a ministerstvo financí by mělo proti vlastníkovi bytů uplatnit všechny právní sankce. Proti byli poslanci ODS, podle nichž sněmovna nemůže rozhodovat o platnosti smlouvy. V hlasování ovšem námitka nebyla přijata a usnesení hlasy levice a některých lidovců prošlo. 

Poslancům se nelíbil audit ministerstva

Hlasování předcházela víc než hodinová debata o výsledku auditu, který si ke kauze nechalo zpracovat ministerstvo financí. Zaorálek například kritizoval, že audit prováděla společnost Allen&Overy, která pracovala současně pro stát i pro společnost RPG Industries. „Zabývala se tím na obou stranách sporu. Konflikt je evidentní. Tento materiál pokládám za další důkaz, že smlouva byla porušena,“ prohlásil Zaorálek.   

Lidovec Jiří Carbol pak auditu vyčetl, že se nezmiňuje o vypovězení předkupního práva. Janota poslancům slíbil, že se setká s představiteli občanského sdružení BYTYOKD.CZ a majitelem bytů a poté podá poslancům další zprávu.  

Celá kauza vypukla poté, co společnost RPG Industries vypověděla část smlouvy z roku 2004, která se týká předkupního práva současných nájemníků na byty. Ministerstvo považuje tento závazek i nadále za platný, v listopadu kvůli tomu podalo určovací žalobu k rozhodčímu soudu při hospodářské a agrární komoře.