Kovářová: Sjednotit výživné má odborná skupina

Praha - Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová chce vytvořit pracovní skupinu odborníků, kteří by měli najít společné stanovisko k otázce sjednocení postupu při určování výše výživného na dítě. Kovářová dnes novinářům oznámila, že ve skupině by měl být ministr práce a sociálních věcí Petr Šimerka, předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník, profesorka a odbornice na rodinné právo Milada Hrušková a ředitelka nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

„Pokud dojdeme k nějakým tabulkám, které si myslím, že by v první fázi měly být orientační a doporučující, tak myslím, že tím v první fázi pomůžeme rodičům,“ uvedla Kovářová. Podle ní by standardizace výše základního výživného dala dotyčným rodičům jasnou představu o této záležitosti a pomohla lépe se v ní orientovat. První schůzku vytvořené pracovní skupiny plánuje ministryně na počátek příštího roku a ještě ve svém funkčním období by ráda předložila vládě věcný záměr řešení výše alimentů.

Daniela Kovářová:

„Případná nová úprava by mohla zahrnout i případy, kdy by rodiče, kteří by vstupovali do rozvodového řízení trochu rozhádaní nebo neschopni dohody, za pomoci profesionálního vedení a vysvětlení standardní výše výživného byli schopni akceptovat stanovisko autority.“

Přenesení některých pravomocí soudců na sociální pracovníky by pomohlo podle ministryně soudům, rodičům i dětem. Rodiče by nemuseli čekat na nařízení soudního jednání, soudům by odpadla například administrativa spojená s obesíláním účastníků řízení. „Pokud by orgán sociální péče byl schopen schválit dohodu, tak by se rodiče určitě dostali k penězům dříve a činnost soudů by byla ulehčena,“ prohlásila Kovářová. Justice by podle ní zároveň ušetřila.

Kovářová se již ve snaze sjednotit postup soudců, kteří rozhodují o výši výživného na dítě, obrátila s žádostí o sjednocovací stanovisko na Nejvyšší soud (NS). Ten ale její snahu před týdnem odmítl s tím, že se touto záležitostí zabývat nebude.

Mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig:

„Nejvyšší soud upřednostňuje právo na individuální posouzení věci, protože variabilita života je tak veliká, že stanovit jednotná kritéria k určení výživného prostě nelze.“

Advokátka Zuzana Navrátilová:

„Pomohlo by to soudcům, pomohlo by to advokátům, pomohlo by to rodičům i dětem, protože by mohly zmizet rozpory týkající se toho, co je hodně a co je málo. Byly by to v podstatě standardní tabulky, které jsou i v zahraničí používány v praxi.“

Poslanci by měli v pátek v prvním čtení projednat legislativní návrh ČSSD, který přináší tabulky pro soudy, podle nichž by se určovalo výživné. Návrh počítá i se zavedením minimálního a náhradního výživného. Vláda Jana Fischera návrh sociálních demokratů již dříve odmítla. Argumentem bylo právě to, že ministerstvo spravedlnosti pracuje na vlastní metodice pro soudy.

Daniela Kovářová
Zdroj: ČT24