Po kongresu ODS konečně známe tváře kmotrů a velrybářů

Praha - Poslední kongres ODS konečně odhalil ty, o nichž se mluví jako o kmotrech či velrybářích - a to proto, že nakupují černé duše pro spřízněné politiky. Konečně tak česká veřejnost mohla pohlédnout do tváře těm, kteří skutečně vládnou jednotlivým regionům. Tito vlivní podnikatelé mají pod palcem takřka všechno, co se u nich v regionu děje. Nicméně pravidla, která platí pro obyčejné občany, oni dodržovat příliš nemusí. A co víc – jejich peníze jsou v regionech pořád potřeba.

Mirek Topolánek - sen o velrybách: „Měl jsem i jeden strašidelný sen. Hejno dezorientovaných, zklamaných, naháněním velrybářů unavených velryb se rozhodlo hromadně, dobrovolně zemřít. Hledaly nějakou opravdu, ale opravdu mělkou mělčinu, aby trápení bylo co nejdelší. Chtěly spáchat sebevraždu. K čemu by ale potom byli velrybáři bez velryb, chtělo se mi v tom snu zvolat. Bylo to děsivé. Velryby chtěly v jakémsi momentu zpátky na moře. Bylo však pozdě.“ 

Jindřich Šídlo, analytik ČT: „Ten kongres chvílemi probíhal úplně absurdně. Zatímco v druhém patře Mirek Topolánek bouřil o tom, jak zatočí s velrybáři, patro pod ním v baru seděli všichni tihle pánové a vesele tam popíjeli drahá vína.“ 

Reportáž Nory Fridrichové (zdroj: ČT24)

Tomáš Hrdlička: šedá eminence pražské ODS a aktér korupční aféry poslance Doležala, vina neprokázána. Pavel Dlouhý: „kníže Pavel“, „kníže z Hluboké“, v jihočeském regionu se bez něj nic neobejde. 

Roman Jurečko: pravá ruka Jiřího Pospíšila, vládce dění v plzeňském regionu. Ivo Rittig: pravá ruka Petra Bendla, přezdíván „Bendlův Dalík“.

Tyto tváře dosud znali jen obchodní partneři a partajní funkcionáři. O jejich vlivu se veřejně mluví až teď, když se začali objevovat na veřejnosti – říká se jim komunální kmotři. Podle Davida Ondráčky z Transparency International tento pojem vznikl v samotné ODS, která tak začala nazývat své vlastní bossy. 

Patrik Oulický a Alexandr Novák - dva nejsilnější - gubernátoři severních Čech. Snaha, aby oba promluvili na kameru, však vyšla naprázdno.

Patrik Oulický: řečený Oula, velrybář černých duší v místní ODS, má blízko k Petru Gandalovičovi. 

Alexandr Novák: bývalý senátor, který byl obžalován za převzetí úplatku 43 milionů korun, nicméně korunní svědek zmizel, má také blízko k Petru Gandalovičovi.

 Z veřejných peněz a z neveřejných informací

Novák je novopečeným majitelem pozemku, pod kterým „náhodou“ povede na Mostecku plynovod. Firmy Oulického dostávají mnohamilionové zakázky od Ústeckého kraje i magistrátu.

 Jiná pravidla než pro ostatní

Jindřich Šídlo, analytik ČT

„To jsou lidé, kteří to řídí zezadu, kteří se dnes už tedy celkem otevřeně ukazují a dávají na odiv. Je to něco mezi novými Rusy a Ivanem Jonákem z roku 1993.“

Když Oulický dostavoval své sídlo v chráněné krajinné oblasti, stavebním povolením se neobtěžoval. Zastupitelstvo v Řehlovicích mu minulý týden odmítlo černé stavby legalizovat. Kryje ho ale ústecký magistrát. „Kdyby to byl obyčejný člověk, tak člověk pochopí a odpustí. Ale netvrďte mi, že ten člověk od začátku nevěděl, že dělá něco špatně,“ tak reaguje na podivné praktiky zastupitel Řehlovic Jan Pajerek (SNK). 

Novákova firma zase načerno postavila benzinku v Jiříkově na Děčínsku. Starosta obce Michal Maják (NEZ.) tvrdí, že na každého by měl platit stejný metr. „Když si někdo chce postavit domek, tak musí mít stavební povolení,“ dodává Maják. Mezi obyvateli však panuje názor, že kdyby šlo o obyčejného člověka, tak je z toho malér, když jde o vlivného podnikatele, vše mu projde. 

Mají peníze a obce je tak potřebují

Místní je ale jinak mají rádi. Hrají si na mecenáše, kteří chtějí pomoci. V Jiříkově je nezaměstnanost přes 20 procent, a tak se tu na benzinku nakonec těší. „Těch pár míst, kterých tam bude 5 až 6 - nevím, kolik z nich je přínosem pro město v rámci zaměstnanosti,“ tak zní názor starosty Majáka. V Chlumci, který je v exekuci, se zase rozhodují, jestli si za výhodný úrok půjčí 16 milionů, které nabízí kdo jiný než Patrik Oulický. 

David Ondráčka z Transparency International k tomu dodává, že tito podnikatelé sice žijí z veřejných rozpočtů, nicméně si uvědomují, že je potřeba občas i něco vrátit. Politika se tak redukuje na propojení byznysu a veřejných peněz. Kdo přesně tahá za nitky, ukazují i ne zrovna běžné espézetky, které při kongresu ODS nafotil deník Blesk v garážích. „To je jakýsi upgrade 90. let, kdy jenom fialová saka a bílé ponožky nahradily lepší obleky a dole v garážích ty těžké černé limuzíny s prominentními značkami,“ komentuje současnou situaci v ODS Jindřich Šídlo.

  • Tomáš Hrdlička autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1271/127050.jpg
  • Roman Jurečko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1271/127042.jpg
  • Patrik Oulický autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1271/127060.jpg
  • Alexandr Novák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1271/127055.jpg
  • Patrik Oulický autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1271/127054.jpg
  • Černá stavba Patrika Oulického autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/11/1014/101382.jpg