Předsedou TOP 09 je Schwarzenberg, 1. místopředsedou Kalousek

Praha - Symbolicky v 09:09 začal druhý den ustavujícího sjezdu strany TOP 09. Po úvodním projevu delegáti zvolili předsedou strany jediného kandidáta - senátora Karla Schwarzenberga. Volba byla manifestační - ze 164 vydaných lístků jich v tajné volbě pro Schwarzenberga hlasovalo 163. Jediný scházející hlas zřejmě patří právě nově zvolenému předsedovi. Stejně přesvědčivě zvolili delegáti i prvního místopředsedu, stal se jím poslanec Miroslav Kalousek. Místopředsedy TOP 09 byli na stranickém sněmu podle očekávání zvoleni náměstek ministryně spravedlnosti Marek Ženíšek, senátorka Ludmila Müllerová, starosta Čeladné Pavol Lukša a šéf obchodní komory Jaromír Drábek. Sněm začal včera v podvečer v sále pražského Top Hotelu. Jeho cílem bylo zvolit stranické vedení, a tak formálně vytvořit orgány politické strany. Na dnešní den připravila ČT24 celodenní speciál, jehož záznam naleznete v archivu vysílání.

„Rád bych poděkoval za vyslovení důvěry v nečekaně vysokém procentu,“ reagoval po jasné volbě Schwarzenberg. Zdůraznil, že pokud se strana dostane do Poslanecké sněmovny, bude po se celé období snažit naplnit stranické cíle. „Pokud se do toho dáme, tak také tou zemí pohneme,“ poznamenal senátor. Bude to podle něj ale dlouhá a obtížná cesta, na které musí spolupracovat všichni, neboť sám nemůže dosáhnout ničeho: „Jenom když budete pomáhat svorně všichni, kdo jste tady, tak to zvládneme.“ Delegátům slíbil jen tvrdou práci. Voličům potom to, že jim TOP 09 nebude lhát. Lidem se nediví, že jsou politikou znechuceni, protože politici se podle něj starají hlavně o své zájmy. Na závěr sněmu pak novopečený předseda poděkoval delegátům, že rokovali rozumně a učinili důležitá rozhodnutí.

Kalousek  je prvním místopředsedou

Stejně manifestačně jako Schwarzenberga zvolil ustavující sjezd TOP 09 také 1. místopředsedu Miroslava Kalouska, který byl stejně jako Schwarzenberg jediným kandidátem. V tajné volbě pro něj hlasovalo 166 ze 167 delegátů. Ve svém projevu Kalousek vyzdvihl, že v centru pozornosti strany musí být svobodný občan: „Plnohodnotná demokracie může fungovat pouze za předpokladu, že svobodní občané ovlivňují veřejné dění.“ To česká společnost podle Kalouska příliš nesplňuje: „Máme demokratické instituce, ale v nich sedí málo demokratů. Musíme se snažit vtáhnout občany do veřejného dění.“

„Chceme-li prosadit tu změnu, musíme do svého poslání vložit i své srdce a nestydět se za tu emoci. Nejde tu totiž o nic menšího než o naši vlast. TOP 09 je šancí, abychom my občané mohli být na svou zemi opravdu hrdí,“ dodal Kalousek, který už dříve připouštěl, že by měl zájem o post prvního místopředsedy strany. Jeho zvolení si přál také Schwarzenberg. „Má hlavní zásluhu v organizaci této strany, tak by si to zajisté zasloužil,“ uvedl před jednáním Schwarzenberg. Dodal, že by dělal předsedu velmi nerad, pokud by nebyl prvním místopředsedou Kalousek. Koho dalšího by chtěl ve vedení strany, Schwarzenberg nechtěl říci.

Místopředsedové zvoleni podle očekávání

Řadové místopředsedy má TOP 09 čtyři, zvoleni byli stejně přesvědčivě jako předseda strany a první místopředseda. Stali se jimi náměstek ministryně spravedlnosti Marek Ženíšek, senátorka Ludmila Müllerová, starosta Čeladné Pavol Lukša a šéf obchodní komory Jaromír Drábek. Vedení strany bylo zvoleno na dva roky.

Nejvíce hlasů (162) získal Drábek, o dva hlasy méně dali delegáti v tajné volbě náměstkovi Ženíškovi. Pro senátorku Müllerovou hlasovalo 152 delegátů a nejmenší podporu 146 hlasů získal starosta Lukša. Spolu s předsedou strany Karlem Schwarzenbergem a prvním místopředsedou Miroslavem Kalouskem se stali členy předsednictva TOP 09.

Bez problémů bylo zvoleno také dalších pět členů širšího vedení strany. Stali se jimi poslanec Jan Husák, tajemník Společnosti přátel žehu Stanislav Motyčka, vysokoškolský učitel a bývalý ředitel Lesů ČR Jiří Oliva, lékař a bývalý náměstek hejtmana Jihočeského kraje Vladimír Pavelka a Jiří Špička, který je ekonomickým ředitelem Dopravně vzdělávacího institutu Českých drah. Až na Schwarzenberga a Drábka jsou podle dostupných informací všichni členové nejužšího vedení nové strany bývalí lidovci.

Stanovy má strana od pátku

Celkem 167 delegátů sjezdu včera na hodinovém večerním jednání schválilo stranické stanovy. Pravděpodobný první místopředseda strany Miroslav Kalousek je seznámil s činností přípravného výboru. Ten TOP 09 řídil od založení do dnešního dne. Zdůraznil, že strana, která nyní soupeří o třetí příčku voličské přízně s KSČM, vznikla před několika měsíci jako výsledek „snění několika docela frustrovaných lidí“ o jasně konzervativní a jasně proevropské české politické alternativě.

„Věřím, že jsme opravdu společnost, která ví, o co nám jde - je to změna dusného povětří v české politice. My jsme nastoupili nikoliv proto, abychom dobývali funkce, nikoliv proto, abychom se vyšplhali nahoru, ale abychom bránili a zavedli samozřejmé zásady, které v evropské politice platí, do českého politického života,“ řekl v zahajovací řeči sněmu Schwarzenberg.

„Jakmile budou ustanoveny celostátní orgány, budeme standardně fungující politickou stranou s celostátní působností,“ uvedl Kalousek. Právě on je označován za hybnou sílu v pozadí vzniku TOP 09. Ta se ustavila poté, co se Kalousek a část lidoveckého poslaneckého klubu dostali do sporu s novým stranickým vedením Cyrila Svobody. Také v čele kandidátek ve většině krajů, které TOP 09 sestavila pro zrušené říjnové volby do Poslanecké sněmovny, stojí bývalí lidovci.