Expert: Prasečí chřipka je závažnější a zabíjí častěji

Praha – Na prasečí chřipku v Česku zemřel už osmý člověk a podle hygieniků už v ČR převažuje pandemický kmen chřipky nad sezonním. Předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula varuje, že vir prasečí chřipky způsobuje závažnější průběh onemocnění a více lidí kvůli němu umírá. Dosud se přitom tvrdilo, že je klasická chřipka podobně závažná. „Poslední analýzy ukazují, že skutečně frekvence úmrtí už začíná být vyšší, než byla u sezonní chřipky,“ dodal Prymula. Podle hlavního hygienika Michaela Víta by epidemie mohla trvat tři až devět měsíců, očkovat se ale bude i během epidemie.

Roman Prymula varuje, že zřejmě přijdou další pandemické vlny, které udeří ještě výrazněji. „Pandemie nikdy neskončí jedinou vlnou. Druhá vlna bývá závažnější a já předpokládám, že těch vln bude skutečně několik.“ Závažnost viru A(H1N1) spočívá podle Prymuly v tom, že u řady případů je postižen imunitní systém.

Až dvacetinásobně vyššímu riziku jsou vystaveny těhotné ženy, jejich tělo totiž během gravidity reaguje odlišně. Další rizikovou skupinou jsou obézní lidé, a to kvůli omezené schopnosti dýchání. Plíce pacienta totiž nestíhají zásobovat tělo kyslíkem a většina takových pacientů končí na umělé plicní ventilaci.

Světová zdravotnická organizace má prý zatím situaci pod kontrolou a nedochází k masovému šíření viru. Problémy s virem A(H1N1) hlásí například Mexiko, jihoamerické země nebo Ukrajina. I běžnou chřipkou se každoročně nakazí asi 500 milionů lidí.

České ministerstvo zdravotnictví mezitím plánuje rozšířit očkování i na vybranou skupinu dětí ve věku 10-17 let. Jde o rizikovou skupinu, například o děti s respiračními problémy nebo s poruchou imunity - podle odhadu by jich mělo být 50 až 100 tisíc. Dodávku vakcín ale ještě musí projednat bezpečnostní rada státu a také schválit vláda. Podle hlavního hygienika Michaela Víta by mělo být jasno asi do 14 dnů. Farmaceutická firma už včera uvedla, že čeká jen na schválení a pak může začít vakcíny dodávat i pediatrům. Zatím ale není jasné, zda budou potřeba nové dávky vakcín, nebo se použijí vrácené vakcíny určené pro dospělé.

Středočeská záchranka dál odmítá očkovat

Středočeská záchranná služba zatím nebude očkovat proti prasečí chřipce, a to kvůli odlišným identifikačním číslům na ampulích a dodacích listech. Ředitel krajské záchranky Martin Houdek dokonce označil spuštění očkování za hazard se životem. Očkování chce záchranka spustit až poté, co se vyřeší veškeré nejasnosti. Ministerstvo zdravotnictví i dodavatelé vakcín vysvětlují odlišná identifikační čísla tím, že je očkovací látka dvousložková. Ministerstvo na svých stránkách zveřejnilo jakousi převodní tabulku, podle níž se mají záchranáři řídit.

Taková věc ale podle Houdka není v souladu se zákonem o léčivech. „Naše legislativa nějaká spojovací čísla vůbec nezná, to je v naprosté kontradikci se zákony,“ míní ředitel. Tabulka, podle níž se zjišťuje šarže, je navíc na webu ministerstva teprve od středečního rána, kdy už byly vakcíny dávno distribuovány, namítl. Očkování je proto nadále pozastaveno. 

Ředitel středočeské záchranky také tvrdí, že jde o nevyzkoušenou vakcínu s obrovskými riziky. Odpovědnost za případné problémy pak leží na krajích. „Kraje, které očkují, hazardují s lidskými životy. Kromě toho se vystavují obrovskému riziku, že kdyby se něco stalo, tak ta odpovědnost půjde za nimi, a ne za státem,“ dodal.    

Podle Ligy lidských práv se nemůže za vakcíny zaručit stát

Ministerstvo zdravotnictví se zavázalo, že za případné nežádoucí účinky očkování přebírá záruku, pokud bude vakcína užita v souladu se všemi doporučeními. Jenže podle Ligy lidských práv lze odškodnění vymáhat pouze po lékaři a ani písemný souhlas pacienta nemůže zbavit lékaře odpovědnosti za případné komplikace po očkování.

„Podle současné právní úpravy v případě škody na zdraví v důsledku očkování může poškozený vymáhat odškodnění ve skutečnosti pouze na lékaři, který vakcínu aplikoval,“ řekla právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota. Nicméně ministerstvo deklaruje odpovědnost za vakcíny na svém webu o pandemii.

V Karlovarském kraji je zavřeno deset škol

V Karlovarském kraji je kvůli chřipce uzavřena více než desítka základních a středních škol. Vakcinační centrum krajské nemocnice začíná očkovat zdravotníky a pracovníky energetiky a vodního hospodářství. Potvrzených případů nakažení virem H1N1 je v regionu 59. Pokud by začalo nemocných studentů středních škol v krajském městě nějak dramaticky přibývat, dostanou ředitelé od kraje souhlas k jejich dočasnému preventivnímu uzavření. 

Zákaz návštěv platí ve všech třech nemocnicích Karlovarského kraje. Zatímco v Chebu byly návštěvy zakázány už v minulém týdnu, od pondělí platí stejné omezení také v nemocnicích v Sokolově a v Karlových Varech. Chřipka omezuje provoz i Západočeského divadla v Chebu, které musí rušit další představení. Nejdříve to postihlo inscenace určené pro školy, protože jejich žáci zůstali doma. Teď odpadla páteční hra Legenda o křídovém kruhu, protože onemocněla hlavní představitelka.

Očkování
Zdroj: ČT24