Podle archeologů se v Mělníku pěstovalo víno už v 9. století

Praha/Mělník - Archeologové přišli s překvapivým zjištěním, v Mělníku se prý pěstovala vinná réva už na úsvitu českých dějin v 9. století. Archeologové při záchranném výzkumu při revitalizaci městského jádra objevili semeno vinné révy a plevel, který roste na vinohradech. Víno se podle ředitele výzkumu Petra Meduny z Archeologického ústavu Akademie věd objevuje spolu s křesťanstvím, v historických pramenech je od nejstarších legend spojováno s kněžnou Ludmilou a knížetem Václavem.

Objev zrnka vinné révy se podařil poblíž nejstaršího raně středověkého opevnění z 9. století. Archeologové odebrali k analýze téměř dvě desítky litrů sedimentu. Po proplavení byly spolu s vinnou révou nalezeny především obilniny a jejich plevele. Převažoval ječmen, pšenice setá a také archaické druhy pšenic jednozrnka a dvouzrnka, které jsou předchůdkyněmi současné pšenice. Semeno vinné révy bylo objeveno pouze jedno, ale i přesto je to podle Meduny důkaz o jejím pěstování. Nepřímým důkazem jsou nálezy plevelů rostoucích na vinicích, například prostlíku okrouhlolistého nebo čistce ročního.   

Tento nález v Mělníku je jedním z mála dokladů výskytu vinné révy na českém území. Další semena z té doby byla objevena v Praze a Lovosicích. Víno, tedy zkvašený nápoj z plodů vinné révy, se dostával na sklonku pravěku ze starověkého středomoří na sever Evropy jako luxusní zboží. Odlišoval skupinu „horních deseti tisíc“ od pijáků piva a medoviny. Spolu s římskými výboji se šířilo i pěstování révy zhruba od dnešní Francie po Maďarsko a v polovině 1. tisíciletí nového letopočtu se stávalo stále běžnějším produktem místních pěstitelů. 

Rozsáhlá revitalizace historického jádra Mělníka probíhá od roku 2008. Průzkum vede za Archeologický ústav Meduna ve spolupráci s Regionálním muzeem Mělník zastoupeným archeoložkou Alenou Veselou. Na zpracování nálezů se podílí i Laboratoř archeobotaniky a paleoekologie Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Objevení dokladů o počátcích vinařství bylo prý od počátku tajným snem archeologů, podotkl Meduna.