Oulický narazil, jeho černé stavby se zatím legalizace nedočkají

Ústí nad Labem - Zastupitelstvo Řehlovic na Ústecku zastavilo legalizaci černých staveb vlivného člena ODS Patrika Oulického. Odmítlo totiž zařadit jeho pozemky do změny územního plánu. A to jen dva dny po kongresu ODS, kde severočeští občanští demokraté neprosadili změny ve vedení strany. Oulický je členem regionální rady ODS. Loni si v chráněné krajinné oblasti České středohoří u svého sídla postavil načerno masivní opěrné zdi, cestu a další stavby.

Zastupitelé Řehlovic odmítli zařadit pozemky Oulického do chystaných změn územního plánu z důvodů obcházení zákonů a nemorálního chování. Změna plánu je klíčovým krokem k tomu, aby Oulický mohl stavby zlegalizovat. Některé totiž stojí v místech, kde se vůbec stavět nesmí. Zastupitelé návrh odmítli už podruhé. Změnu územního plánu si vymínil ústecký magistrát, který o černých stavbách rozhoduje. Zatím se však Oulický o stavby nemusí bát, ústecký magistrát mu jejich odstranění nenařídil.

„Přerušení řízení trvá, protože Řehlovice nezměnily územní plán, a tím tam ponechaly právní nejistotu v uspořádání území,“ potvrzuje mluvčí magistrátu Ústí nad Labem Milan Knotek. „Postup ze strany stavebních úřadů v tomto případě je poměrně nestandardní,“ komentuje to Markéta Peřinová, ředitelka Správy CHKO České středohoří.

Reportáž Terezy Baldové (zdroj: ČT24)

Krajský úřad sebral případ Trmicím, kde by stavbu nepovolili

Oulický je vlivný podnikatel, jehož společnost dostává milionové zakázky od města i kraje. Podnikateli pomohlo to, že krajský úřad sebral případ Trmicím, pod které spadal, a pak ho předal do Ústí. „Stavbu bychom dodatečně nepovolili a dále bychom pokračovali v řízení v ostatních stavbách, kde stavebník nepodal žádost o dodatečné povolení stavby, takže bychom nařídili jejich odstranění,“ uvedl vedoucí stavebního úřadu v Trmicích Martin Sommer.

Problém s černými stavbami má další člen ODS Alexandr Novák

Zápas o legalizaci svých staveb Oulický ovšem nechce vzdát. „Bude to samozřejmě vykoupeno nějakými úpravami, které tam pravděpodobně bude dělat nezávisle na tom, jak teď dopadl,“ potvrzuje architekt zastupující Patrika Oulického Zdeněk Šťastný.

Problémy s černými stavbami má také další vlivný člen ODS, bývalý senátor Alexandr Novák. Firma Real Estate, ve které je členem představenstva, stavěla načerno čerpací stanici v Jiříkově na Děčínsku. O povolení požádala až dodatečně. Společnosti za to nyní hrozí pokuty v řádu milionů korun.