Armáda v listopadu ´89: zásah pouze v případě občanské války

Karlovy Vary/Praha – Hlavním strůjcem změny politických poměrů v listopadu 1989 v Československu byla sovětská perestrojka. To je názor generála Miroslava Vacka, který v roce 1989 zastával funkci náčelníka generálního štábu. Celá řada událostí, které se měly stát v listopadu 1989, byla společnosti až dodatečně předložena v podobě, která vyhovuje pouze někomu. Vacek zároveň vyvrací spekulace, že proti demonstrantům při listopadových shromážděních měla zasahovat armáda. Armáda by zasáhla podle Vacka pouze v případě, pokud by konflikt přešel v občanskou válku.

„Já si myslím, že se neoprávněně nepřiznává, že nenasazení armády proti demonstrujícím bylo především rozhodnutí politického vedení našeho státu a chcete-li také vedení Československé lidové armády. To je, myslím, to podstatné,“ uvedl ve Studiu 6 bývalý náčelník generálního štábu.

Bývalý náčelník generálního štábu také zastává názor, že hlavním strůjcem proměny politických poměrů u nás byl tehdejší sovětský aparát v čele se sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem. Ve Vackových očích byl československý disent nejslabší z tehdejších zemí socialistického bloku ve střední Evropě. „Byla to zásluha především Sovětského svazu, Michaila Gorbačova a jeho perestrojky a jiných věcí, které vedly k rozpadu socialismu, za což byl snad Gorbačov oceněn všemi bývalými západními protivníky, posléze spojenci,“ prohlásil.

Miroslav Vacek ve Studiu ČT24 (zdroj: ČT24)

Miroslav Vacek na otázku, zda v listopadu 1989 objížděl útvary a rozmlouval jim úmysl nevyjíždět na Prahu:

„Nepotřeboval jsem to, armáda byla disciplinovaná, vycvičená a poslouchala, co se jí řeklo. Ne nějakým způsobem, že srazili vojáci kramfleky a udělali by všechno. Byli to lidé přemýšliví, kteří věděli, o co jde. Mohu vám říct, že pro žádného vojáka by nebylo příjemné, kdyby musel zakročit proti vlastním občanům.“

Miroslav Vacek dnes popírá spekulace, že by v listopadu nějaké armádní útvary vyrazily směrem k Praze, ale k jejich zákroku nakonec nedošlo. Podle Vacka byli vojáci pouze připraveni ve svých posádkách, nicméně Vacek se domnívá, že případným důvodem zásahu by byla jedině občanská válka. „V tu chvíli byla jedině armáda schopna zabránit krveprolití,“ řekl Vacek.