Bezdrátová Praha je ztrátová

Praha - Vedení metropole má na kontě další neúspěšný projekt za desítky milionů korun. Bezdrátová Praha měla původně přinést bezplatný přístup na internet všem obyvatelům hlavního města. Evropská komise to ale zakázala, a tak se přes projekt dá připojit jenom na stránky institucí a státní správy. Jenže síť wi-fi ani půl roku po zahájení ostrého provozu pořádně nefunguje. Projekt, který už spolykal 150 milionů, měl Prahu dostat mezi ostatní evropské metropole. Svým obyvatelům i návštěvníkům měl nabídnout rychlé a bezplatné připojení k internetu.

Bezdrátové spojení má být na celkem 580 připojovacích bodech. Například v centrále Městské policie připojení redaktorům České televize nefungovalo, jinde bylo příliš pomalé. „Ta cena 150 milionů je hodně vysoká, za tohle se staví profesionální republikové sítě, nikoli jedna magistrátní síť,“ podotkl šéfredaktor internetového serveru Lupa Patrick Zandl. „Takto omezenou službu Pražané nepotřebují, využitelnost je minimální,“ přidala se zastupitelka Petra Kolínská (SZ).

„Procento lidí, kteří to využívají, je nižší, než se plánovalo v roce 2006,“ připustil manažer projektu Bezdrátová Praha Bohdan Keil. Dalším problémem je, že nyní už jsou technologie na bezdrátové připojení zastaralé. Magistrát proto uvažuje, že stárnoucí vybavení dá pražským školám nebo celou síť prodá. „V současné době by se ještě prodat dal, ale rozhodně ne za ty peníze, za jaké byl vybudován,“ řekl Keil. V tuto chvíli stojí údržba celého programu řádově miliony korun ročně.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)