Středočeši o domově v Pyšelech nejednali, zastupitelstvo se nesešlo

Praha - Mimořádné jednání středočeských zastupitelů, které iniciovala opoziční občanská demokracie a na dnešní den je svolal hejtman Středočeského kraje David Rath (ČSSD), se nekonalo. Jednat se mělo o stěhování dětského domova v Pyšelech, zástupci KSČM ani naprostá většina představitelů ČSSD však nedorazila a zastupitelé v počtu necelých tří desítek nebyli usnášeníschopní. Podle hejtmana Ratha se nejedná o schválnost, omluvenky, které od straníků dostal, prý prověří. Nové jednání o dětském domově by se mohlo odehrát 30. listopadu, na kdy je už svoláno řádné jednání zastupitelů.

Občanští demokraté v zastoupení bývalého středočeského hejtmana Petra Bendla ještě před jednáním obvinili Ratha z obstrukcí, neboť dnešní jednání se kryje s kongresem ODS. „Chce nás tu zřejmě zdržovat, abychom se na kongres nedostali,“ prohlásil mladoboleslavský primátor Raduan Nwelati. Rath se hájil tím, že termín nevybíral záměrně: „Jde o náhodu, termín kongresu ODS mě nezajímá. Alespoň Bendl ukáže, co je jeho priorita, zda partajní sjezd, či další vývoj dětského domova Pyšely.“

Nelibost vyjádřila středočeská opozice i dnes. „Jsou to politické hrátky, které zde probíhají od posledních voleb,“ řekl zastupitel Středočeského kraje za Nezávislé starosty Luděk Jeništa. Za obstrukci dnešní neproběhlé jednání považuje i Rathův rival a předchůdce ve funkci hejtmana Petr Bendl. „Bojí se toho tématu, protože vědí, že šlápli vedle. Druhá věc je, že ukazují svoji nadřazenost a moc,“ řekl Bendl.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)

Petr Bendl o Davidu Rathovi: „To je absolutní arogance moci, chce ukázat, jak tady vládne, že si z nás dělá ze všech akorát legraci.“

David Rath o Petru Bendlovi: „Může si o tom samozřejmě myslet každý, co ho napadne, na druhou stranu tohle byla vysloveně ze strany ODS snaha o politizaci problému, který není politický.“

Kraj nechce dát na rekonstrukci peníze, má záložní objekt

Rathovo hejtmanství chce dětský domov v Pyšelích do Chocerad, argumentuje nevyhovujícím technickým stavem budovy. „Podle našeho soudu je objekt nezrekonstruovatelný pro potřeby dětského domova,“ řekl dnes David Rath. Oprava pyšelského domova by si vyžádala 100 až 150 milionů korun a podle vedení kraje by byla neúčelná. Naopak v Choceradech je nevyužitá opravená bývalá dětská léčebna.

ODS ale požaduje, aby kraj tento záměr přehodnotil a z rozpočtu uvolnil potřebné peníze na rekonstrukci. Proti názoru hejtmanství jsou někteří odborníci i místní občanské sdružení „Zachovejte dětský domov v Pyšelech“, podle nichž by stěhování dětem uškodilo. „Je opravdu s podivem, jak může sociální demokracie stavět výše materiální hodnoty,“ řekl předseda občanského sdružení Jan Kružík.

O dětském domově se nejspíš rozhodne na konci měsíce

Před sídlem kraje dnes také proti stěhování dětského domova protestovaly dvě desítky žáků pražského gymnázia Přírodní škola. „My jsme s dětmi z Pyšel v kontaktu a jejich postoj je ke stěhování negativní, rády by zůstaly tam, kde je to jejich domovem,“ řekl jeden ze studentů Daniel Pražák.

Hejtman musí ze zákona svolat další zastupitelstvo do patnácti dnů. K jednání chce využít pondělí 30. listopadu, kdy se mají středočeští zastupitelé sejít řádně. Do té doby by si také měl nechat vypravovat odborné posudky a anketu mezi pyšelskými dětmi.