Vymítač islámu Wilders do Prahy přijede – stůj, co stůj

Praha – Pozvání ostrého kritika islámu a imigrace, kontroverzního nizozemského politika Geerta Wilderse, stále platí. Do Prahy jej za senátní mediální výbor pozval jeho předseda Jiří Oberfalzer (ODS). Wilders měl ve Valdštejnském paláci na konci listopadu řečnit o svobodě slova a islamizaci Evropy. Proti se však postavilo vedení ODS i předseda Senátu a Oberfalzer ze svého plánu ustoupil. Dnes však oznámil, že pro Wildersův projev vytipoval nové místo, které oznámí příští týden. Součástí vystoupení nizozemského politika bude i projekce jeho antimuslimského filmu Fitna, který ve světě vzbudil značné kontroverze.

„Jednáme přes prostředníky s panem Wildersem o tom, zda přijede vzdor tomu, že nemůže jeho vystoupení být na půdě Senátu. Je docela vysoká pravděpodobnost, že svou účast potvrdí,“ řekl Oberfalzer. Nechtěl nové místo pro Wildersovo vystoupení zveřejnit před tím, než si ověří, že „majitel nebo provozovatel toho prostoru nebude s tím mít nějaký problém“. Senátní mediální komise své pozvání stáhla poté, co se od akce distancovala ODS i předseda Senátu a kritizovali ji předsedové zahraničních výborů obou komor Parlamentu za ČSSD. Wildersovy názory označili za xenofobní.

Patnáctiminutový snímek Fitna, česky Rozvrat, měl premiéru v březnu tohoto roku. Předseda Strany pro svobody Wilders v něm ostře útočí na islám a varuje před jeho fundamentalismem. Snímek je kompilátem nejrůznějších záběrů násilné činnosti islamistů a výtažků z dokumentů o muslimské problematice. V jedné z pasáží se autoři ptají malé holčičky, co si myslí o Židech. Děvčátko odpovídá, že to jsou opice a prasata. V úvodu se zase objeví podobizna proroka Mohameda s bombou na hlavě. V jiné části jsou záběry teroristických útoků z 11. září proloženy citacemi z Koránu. Film má dokázat, že jde o „hrůznou a fašistickou knihu,“ podněcující násilí a netoleranci vůči ženám a homosexuálům. „Pro Korán není v demokracii místo. Vyzývá k zabíjení lidí jiného vyznání. Je to násilná kniha,“ tvrdí Wilders. V České republice snímek promítala na svých stránkách např. krajně pravicová Dělnická strana.

„Nemůžu říct, že souhlasím s tím, co pan Wilders navrhuje,“ uvedl k tomu Oberfalzer. Holandský politik ale podle něj upozorňuje na existující problém, o kterém je třeba se bavit, Wildersovo vystoupení by podle Oberfalzera otevřelo prostor pro alternativní názory a návrhy řešení. Senátor považuje za velké téma otázku identity Evropy a to, zda tolerance má být oboustranná, či jednostranná a kde jsou hranice politické korektnosti.