Žáček: Petice za mé odvolání je pokusem o cenzuru ústavu

Praha - Šéf Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavel Žáček vnímá petici, která žádá jeho odvolání, jako pokus o cenzuru ústavu. Novinářům dnes řekl, že pokud by Rada ÚSTR skutečně vypsala výběrové řízení na nového ředitele, přihlásil by se do něj, aby obhájil svou dosavadní práci. Petici, kterou podepsal i exprezident Václav Havel, inicioval aktivista Stanislav Penc. Tomu vadí, že ústav ve své nové publikaci o vzniku Občanského fóra ukázal na výtvarníka Josku Skalníka jako na informátora StB, aniž vyslechl Skalníkovu verzi příběhu.

„Petici vnímám jako žádost, aby ústav, který má ústavně zajištěnou svobodu bádání, cenzuroval. To možné není, my dokumenty musíme předložit do diskuse,“ prohlásil Žáček. Na dotaz, proč Skalníka před vydáním knihy neoslovili, Žáček odpověděl, že kniha není o Skalníkovi, ale o Občanském fóru. „Všechny tyto věci jsou 20 let známé, jen vložené do kontextu,“ dodal na dnešním setkání s novináři, které narušil jeden ze signatářů petice, občanský aktivista John Bok. Ten ředitele označil za lháře a v jednu chvíli mu pohrozil i fyzickou inzultací.

Ústav kritiku publikace o OF vnímá podle člena rady ÚSTR Patrika Bendy jako záminku těch, kteří s ÚSTR dlouhodobě nesouhlasí. „Je nesmysl kvůli dvěma stránkám hanět celou instituci,“ řekl Pavel Žáček.

Reportáž Pavly Sedliské a Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Žáček se domnívá, že Pencova petice, která kolovala při oslavách dvacátého výročí sametové revoluce v pražském klubu Rock Café, původně neobsahovala poslední odstavec s žádostí o jeho odvolání. To ale důrazně popírají jak tvůrci petice, tak i lidé, kteří ji podepsali.

Petice: Historie nejsou jen archivy StB

Petice volá po jiném přístupu k výkladu historie, než jaký prosazuje ústav. „Naši společnou historii nelze posuzovat pouze z dokumentů Státní bezpečnosti,“ píše se v textu, který kromě Havla podepsal i předseda Strany zelených Ondřej Liška, výtvarník David Černý nebo historikové Petr Blažek a Petr Koura, kteří v ÚSTR dříve pracovali a s Žáčkem se nerozešli v dobrém.

Dvousetstránková publikace ústavu „Občanské fórum, den první“ obsahuje jako jednu z příloh dobovou zprávu pro prvního náměstka federálního ministra vnitra Alojze Lorence, která podle autorů knihy umožňuje identifikaci jednoho z důležitých informačních zdrojů StB o rané fázi vývoje Občanského fóra. Tímto informátorem byl údajně Skalník, kterého StB vedla jako tajného spolupracovníka s krycím jménem Gogh.

Skalník i jeho obhájci tvrdí, že Státní bezpečnosti informace o vzniku Občanského fóra nedonášel. Podle Pence není znám jediný případ, kdy by Skalník svou výpovědí někomu ublížil. Výtvarník se s ÚSTR dohodl na tom, že příští týden, zřejmě ve čtvrtek nebo v pátek, přijde do Archivu bezpečnostních složek a společně s jeho pracovníky bude dohledávat další materiály o své osobě. Poté ústav a výtvarník vydají společné prohlášení.

Stanislav Penc
Zdroj: ČT24