Otřesy v ODS. Část krajů chce do voleb obměnit vedení

Praha – Tendence některých sdružení občanské demokracie obměnit do jarních parlamentních voleb vedení strany pokračují. Regionální rada plzeňské ODS včera doporučila svým delegátům, aby na víkendovém kongresu strany podpořili všechny kroky směřující k volebnímu kongresu. Mohl by proběhnout začátkem roku. Obdobné postoje zastává také ústecká, jihočeská a karlovarská ODS. K tomu, aby delegáti na víkendovém sněmu prosadili svolání nového volebního kongresu na počátku roku, jim stačí hlasy třetiny oblastních sdružení.

ODS v Plzeňském kraji jednala o volebním kongresu na regionálním sněmu koncem října. Na rozdíl od ústecké či jihočeské organizace strany plzeňský sněm k uspořádání volebního kongresu nevyzval, nyní se ale zdá, že většina delegátů z Plzeňska se postaví proti současnému vedení strany. „Regionální rada ve středu přijala usnesení, ve kterém dala jednoznačně najevo, že chce volební kongres. Naši delegáti, předpokládám, budou hlasovat na základě tohoto usnesení a budou podporovat vizi volebního kongresu na počátku příštího roku,“ řekl krajský předseda občanských demokratů Jiří Pospíšil.

Bémova Praha zbraněmi zatím neřinčí

Překvapila pražská ODS vedená primátorem Pavlem Bémem, který platí za kritika současného předsedy Mirka Topolánka. Shodla se totiž, že nyní nebude volební kongres požadovat. Pokud by se rozhodovalo o svolání mimořádného volebního kongresu na začátek příštího roku, pražští delegáti by se zřejmě znovu sešli a ladili své stanovisko. Od kongresu očekávají, že jasně deklaruje odpovědnost celého vedení ODS za výsledek jarních sněmovních voleb.

Topolánkovi odpůrci zřejmě na nadcházejícím víkendovém sjezdu navrhnou také hlasování, které by bylo testem důvěry současného předsedy. Kdyby neuspěl, prosazovali by zřejmě svolání volebního kongresu. Topolánek přitom pohrozil, že by jakékoliv hlasování o postu šéfa strany pokládal za vyslovení nedůvěry a o funkci by pak neusiloval. Argumentuje tím, že měnit vedení strany před jarními parlamentními volbami je „pitomost“, která by mohla partaji přinést porážku.

Pavel Bém
Zdroj: ČT24