Novým starostou Prahy 1 je Filip Dvořák, Hejmu odvolalo zastupitelstvo

Praha – Novým starostou Prahy 1 se stal Filip Dvořák z ODS. Zvolilo ho dnes zastupitelstvo, které předtím odvolalo dosavadního starostu Petra Hejmu. Odvolání Hejmy navrhly opoziční Věci veřejné, přidali se k nim ale i starostovi straničtí kolegové z ODS, spolu s opozicí mu vyčítají chyby v hospodaření radnice. Dvořáka do funkce starosty zvolilo 26 zastupitelů z pětatřicetičlenného sboru. „Já se v tuto chvíli nechápu jako starosta, který zamýšlí expandovat – přijal jsem tuto roli jako zástupce nejsilnější strany v zastupitelstvu,“ vysvětloval po volbě Dvořák. Spolu se starostou zastupitelé odvolali také předsedu finančního výboru Jana Votočka (kandidoval za SNK ED, nyní TOP 09), toho vystřídá Jaroslav Škárka (Věci veřejné).

V roce 2007 byl na radnici proveden audit, který údajně odhalil závažná pochybení. Starosta tvrdí, že tyto chyby převzal po minulém vedení. I předchozí starosta městské části Vladimír Vihan totiž skončil kvůli problémům s hodpodařením.

Podle zákulisních informací jsou ale skutečným důvodem odvolání starosty neshody v ODS. Hejma nevyloučil, že tento krok povede k rozštěpení strany na Praze 1. Dvořák byl dříve pražským zastupitelem a jeho jméno se v minulosti několikrát objevilo v souvislosti s podezřelými transakcemi kolem obecního majetku, například ohledně nabytí bytu v Pařížské ulici. Žádné z podezření se však neprokázalo. Spekuluje se o něm, že má blízko k současnému pražskému primátorovi Pavlu Bémovi. Ten se ale rozhodnutí zastupitelstva podivoval, vidí za ním politické tlaky a označil ho za politickou chybu.  

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)

Hejma po odvolání neskrýval zklamání, že proti němu hlasovala i část zastupitelů ODS, protože mu prý slíbili podporu. „Je tady jasná koalice mezi Věcmi veřejnými a ODS. Jde o dohodu na ose Bém, Janoušek, Bárta,“ komentoval odvolání Votoček s odkazem na spojení primátora a vlivných pražských podnikatelů.

Hejma i Votoček s odvoláním nesouhlasí

Oba odvolaní politici také nesouhlasí s obviněním ze špatného hospodaření. „Přijal bych zodpovědnost, kdybych převzal městskou část naprosto fungující, v perfektním stavu. Chyby nelze odstranit za týden, za měsíc,“ řekl odvolaný starosta. Radnice podle něj na odstranění chyb intenzivně pracuje. Také Votoček odmítl zodpovědnost za chyby v hospodaření.   

Filip Pospíšil ze Strany zelených vyzval k tomu, aby zastupitelé odvolali celou radu, se svým návrhem ale neuspěl. Hlasování zastupitelstva doprovodila dlouhá diskuze o způsobu hlasování. Zastupitelé se obviňovali z obstrukcí a porušování zákona o hlavním městě Praze. Opozice se neúspěšně pokusila odvolat radu již v minulosti.

Grémium pražské ODS se od výměny starosty distancovalo

Od rozhodnutí zastupitelů vyměnit starostu na Praze 1 se odpoledne distancovalo grémium pražské ODS. Personální výměna prý byla provedena způsobem, který nemá v historii pražské ODS obdoby. Podle grémia měly být personální otázky řešeny na úrovni zastupitelského klubu ODS v Praze 1.

Poslanec a radní hlavního města Jiří Janeček uvedl, že o změně na postu starosty nikdo z grémia nevěděl. Přitom prý ve středu večer zasedaly špičky pražských občanských demokratů v souvislosti s víkendovým kongresem. „Vadil nám hlavně způsob, jakým k tomu došlo. Hejma měl dostat od klubu šanci se vzdát funkce, což se nestalo,“ řekl Janeček.