Sadistický vrah Odehnal dostal doživotí

Brno – Brněnský krajský soud odsoudil čtyřicetiletého sadistu Radima Odehnala za brutální vraždu a znásilnění k doživotnímu trestu odnětí svobody. Odehnal letos na jaře v Brně-Komárově kladivem a nožem zabil dvaatřicetiletého muže a jeho tělo spálil. Mezitím opakovaně znásilňoval jeho přítelkyni, která se dosud potýká s trvalými psychickými následky. Znalci muže označují za nevyléčitelného agresivního sadistu, který je nebezpečný pro své okolí. Zbytek života proto Odehnal podle rozhodnutí soudu stráví v detenčním ústavu.

Odehnal se jednání neúčastnil. Pokud se proti verdiktu odvolá, bude se kauzou zabývat Vrchní soud v Olomouci, pokud verdikt nabude právní moci, bude moci pachatel požádat o podmínečné propuštění z detenčního ústavu za 20 let. „S verdiktem jsem spokojena. Soud se plně ztotožnil s mojí argumentací, že pachatel je pro své okolí mimořádně nebezpečný,“ řekla státní zástupkyně Iveta Eichlerová.

Muže rozčtvrtil a spálil. Ženu čtyřikrát znásilnil

Odehnal se s párem seznámil 29. března v restauraci U piráta v Brně-Komárově. Trojice vypila v družné náladě několik piv a pak odešla do Odehnalova domu v Jeneweinově ulici. Odsouzený zde začal dělat dívce sexuální návrhy, a když se proti tomu její partner ohradil, zasadil mu tři rány kladivem do hlavy a bodl jej dýkou. Odehnal následně dívku znásilnil a spoutal. Aby se zbavil mužových ostatků, rozdělal na dvoře domu oheň, z něhož šlehaly plameny do výšky 1,5 metru. V něm chtěl rozčtvrcené tělo spálit. Potvrdit totožnost zavražděného se podařilo podle vzorků DNA.

Dívka byla v době, kdy byl pachatel zaměstnaný ohněm, s roubíkem v ústech svázaná v kůlně domu. Odehnal by podle kriminalistů patrně následně zavraždil i ji, kdyby se oběti nepodařilo uprchnout. Při pálení ostatků byla dívka čtyřikrát znásilněna, mimo jiné i dřevěnou holí a nohou od stolu. Oběť trpí těžkou poruchou duševního zdraví, sužují ji deprese, má poruchy spánku, bojí se zůstat osamocena a není schopna se o sebe postarat. „Jsou to strašně hrozné vzpomínky, mám to stále před očima. To jen tak nezmizí, člověk s tím usíná a ráno vstává,“ vypověděla znásilněná.

Zločin byl Odehnalovou recidivou

Sousedé odsouzeného hodnotí jako nekonfliktního a slušného muže. V minulosti přitom již byl odsouzen za znásilnění a pokus o něj ke čtyřem letům vězení. Půl roku před vraždou byl propuštěn a pokračoval v ambulantní sexuologické léčbě – jako pacient ale selhal, nebral předepsané léky a pil alkohol, což umocňovalo jeho sexuální touhu.

Soudce Daniel Plšek však zdůraznil, že Odehnal si plně uvědomoval důsledky svého jednání. Jeho útok trval několik hodin a byl promyšlený. Pachatel sice pil alkohol, byl ale při smyslech.

Detenční ústav, v němž by se měl podrobit ochranné léčbě, je součástí věznice v Brně-Bohunicích a zatím jsou v něm umístěni dva pacienti nebezpeční pro společnost. Sexuologové a psychologové navrhují, že Odehnalovu sexuální touhu by mohla zmírnit kastrace, ten ji ale odmítá.