Většina lidí je spokojena s možnostmi za totality nedostupnými

Praha - Devět desetin lidí kladně hodnotí možnosti, které byly za totality nedostupné, hodně jich však také má nepříznivý názor na současné mezilidské vztahy a morálku ve společnosti. Vyplývá to z výsledků průzkumu Střediska empirických výzkumů STEM. Oblast pořádku ve společnosti a bezpečnost občanů se také lidem nelíbí, naopak šance něčeho dosáhnout a něco vlastnit jsou podle výrazné většiny dotázaných dobré. Většina je také spokojená se vstupem Česka do NATO a Evropské unie.

Anketa se uskutečnila v souvislosti s oslavami dvaceti let demokratického vývoje a ukázala, že celkovou kvalitu života v Česku hodnotí pozitivně 63 procent lidí, zbytek vyjádřilo názor spíše negativní.

Největší názorové rozdíly na polistopadový vývoj jsou mezi stoupenci pravicových a levicových stran. Nejspokojenější jsou příznivci ODS, kde podíl kladného hodnocení dosáhl 44 procent, mezi zastánci KSČM to byla pouze čtyři procenta.

Dotazování se nevyhlo ani současnému působení KSČM ve společnosti. Asi tři pětiny lidí je vnímají jako negativní, naopak 38 procent dotázaných je hodnotí kladně.