Klausův osobní rekord - udělil 43 milostí najednou

Praha - Prezident Václav Klaus u příležitosti výročí 17. listopadu udělil milost 43 lidem. Vedly ho k tomu hlavně humanitární důvody. Klaus přitom nikdy předtím tolik milostí najednou neudělil. Jedním z omilostněných je i Pavel Kudrik, otec dívky, která byla těžce popálena při nedávném žhářském útoku na romskou rodinu ve Vítkově na Opavsku. „Přihlédl k tomu, že při brutálním útoku na rodinu jmenovaného byla jeho dcera těžce popálena a jejich dům byl zcela vypálen,“ zdůvodnil prezidentovo rozhodnutí jeho mluvčí. Muž byl odsouzen za krádež a řízení bez řidičského oprávnění.

Prezident většinou prominul tresty za majetkovou trestnou činnost, v řadě případů přihlédl ke zdravotnímu stavu odsouzených. Některé z milostí ovšem udělil pod podmínkou, uvedl mluvčí Radim Ochvat. Klaus ve dvou desítkách případů prominul pouze zbytek trestu, v jednom případě zastavil trestní stíhání. „U Jiřího Kleina rozhodl, aby se nepokračovalo v trestním stíhání. Přihlédl k vážnému zdravotnímu stavu jmenovaného a k tomu, že v minulosti nebyl trestán,“ sdělil mluvčí.   

Matce osmi dětí prezident prominul trest za nezajištění řádné školní docházky dětí kvůli tomu, že její manžel byl také odsouzen, a děti by tak musely být umístěny do dětských domovů. Jiné ženě prominul zbytek z trestu odnětí svobody za to, že opakovaně neumožňovala styk syna s otcem. 

Na polovinu Klaus zkrátil původně pětileté vězení doktoru práv Luboši Puchmertlovi, který byl odsouzen za maření úředního rozhodnutí, podvody, zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění a porušování povinnosti v řízení o konkurzu a vyrovnání. „Pan prezident přihlédl k sociální situaci jmenovaného a k jeho zdravotnímu stavu,“ uvedl mluvčí.   

Mezi omilostněné patří také Aleš Červeňák, který byl odsouzen ke 14 měsícům vězení za krádeže a porušování domovní svobody. „Od skutku uplynulo už 17 let a jmenovaný žije v Kanadě,“ uvedl Ochvat. V případě cizinců prezident většinou prominul tresty vyhoštění za neoprávněný pobyt na území Česka. Platí to i pro jednu ze dvou mongolských občanek, která ve své zemi podle Ochvata trpěla pro své náboženské přesvědčení a v Česku se vdala.