Zemřeli dva klasici fotografie - Reich a Sitenský

Praha - Ve věku sedmašedesáti let zemřel v sobotu umělecký fotograf Jan Reich. Byl jedním z posledních klasiků české fotografie, který fotografoval černobíle na velkoformátový deskový přístroj. Reich je považován za představitele krajinářské a městské fotografie. Ve stejný den zemřel i devadesátiletý klasik české fotografie Ladislav Sitenský. Proslul zejména svými fotografickými cykly z bojů na západní frontě za druhé světové války. Účastnil se jich jako příslušník československé zahraniční armády. Působil tehdy v 312. peruti Britského královského letectva.

Ladislav Sitenský se narodil 7. srpna 1919 a fotografii se začal věnovat ve čtrnácti letech. Za svůj život pořídil asi půl milionu snímků. Uspořádal na dvě desítky samostatných výstav doma i v zahraničí, vystavoval například v Británii či USA, a vydal přibližně stejný počet fotografických publikací. „S jeho odchodem je uzavřena jedna z významných kapitol české a československé fotografie,“ domnívá se Stanislav Pokorný z Asociace profesionálních fotografů.

Kromě reportážních fotografií bojů na západní frontě za druhé světové války jsou dalšími stěžejními tématy jeho tvorby krajina a Praha, bohatá je i jeho tvorba portrétní. Jeho největší láskou však vždycky byly hory, sníh a mraky.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)

Sitenský byl držitelem mnoha vysokých vojenských vyznamenání a prestižních uměleckých ocenění. V říjnu 2007 mu prezident Václav Klaus udělil Medaili Za zásluhy o stát v oblasti kultury a umění. Jméno Sitenského nese planetka číslo 5998, kterou objevil v září 1986 na Kleti přední český astronom Antonín Mrkos.

Jan Reich se narodil 21. května 1942 v Praze. V šedesátých letech studoval obor výtvarné fotografie na pražské FAMU. Nějaký čas si vydělával produkcí barevných pohlednic Prahy. Po několika letech si koupil dům na venkově a začal se věnovat krajinám, interiérům a venkovským lidem. Od roku 1970 byl profesionálním fotografem.

Poprvé Reich samostatně vystavoval v pražském Činoherním klubu. Poté své fotografie představoval i v různých Českých centrech v zahraničí. Vystavoval v Paříži, Tokiu, Berlíně či Nizozemsku. Zúčastnil se více než stovky společných výstav. Kniha jeho fotografií Vltava a Praha získala v roce 2001 ocenění Nejkrásnější fotografická kniha vyhlašované Svazem českých fotografů a časopisem Revue. V soutěži magazínu Fotografie získala ocenění jako nejlepší místopisná nebo turistická publikace. Publikace Bohemia získala v roce 2006 cenu Magnesia Litera pro nejlepší knihu roku.

  • Fotografie Ladislava Sitenského zdroj: www.adam.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1239/123857.jpg
  • Fotografie Ladislava Sitenského autor: Ladislav Sitenský, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1240/123963.jpg
  • Fotografie Jana Reicha zdroj: www.galerienovysvet.cz http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1240/123931.jpg