Česko si připomíná Světový den diabetu

Praha – Lidé na 90 místech po celém světě se mohou přidat k pochodu a připomenout nebezpečí celosvětově rozšířené choroby, diabetu. Účastníci akce vytvoří živé modré kruhy. Tato barva je totiž symbolem kampaně Organizace spojených národů „Společně proti cukrovce“. Na modro budou nasvíceny i dominanty světových měst. U nás to bude brněnský hrad Špilberk, Žižkovská věž a kyvadlo na Letné v Praze.

Mottem je osvěta a prevence. Ke zkoumání cukrovky přispěli i lékaři v pražském IKEMu, jejichž právě publikovaná studie říká, že vegetariánství diabetikům pomáhá více než dieta. „Vegetariánství vede ke snížení hmotnosti, zlepšení sekrece inzulinu a funkce beta-buněk,“ vysvětluje lékařka Hana Kahleová, která studii prováděla.

Například pan Libor Široký si mohl vybrat – buď si začne píchat inzulin, anebo se zapojí do projektu Centra diabetologie, změní svůj jídelníček a začne cvičit. Vybral druhou variantu, za což je nyní podle svých slov vděčný.

Česko si připomíná Světový den diabetu (zdroj: ČT24)

V Čechách cukrovkou druhého typu trpí 700 tisíc lidí. Chronické onemocnění souvisí hlavně s nezdravým životním stylem. Lékaři proto radí snížit riziko výskytu cukrovky na polovinu, k čemuž prý stačí půlhodina chůze denně.