Ministerstvo kultury zaplatilo dvě stě tisíc za plagiát

Praha – Po plzeňských právech má problém s plagiátorstvím i ministerstvo kultury. Na jeho internetových stránkách se objevila opsaná Studie pro potřeby vytvoření Programu zmapování a analýzy potřeb umění, kulturních a kreativních průmyslů v ČR a transferu mezinárodních zkušeností. Ministerstvo ji po upozornění České tiskové kanceláře a České televize nahradilo jinou verzí. I to je ale kompilát dříve publikovaných textů. Za materiál ministerstvo zaplatilo 198 tisíc korun.

Původní verze studie, která se na stránkách ministerstva objevila, byla zčásti identická s textem knihy Martina Cikánka. „Byly tam přímo okopírované kapitoly z pracovní verze mojí knihy o kreativních průmyslech,“ tvrdí Cikánek. Podle ministerstva se tak ale stalo nedopatřením. Ve staronovém dokumentu už část z Cikánkovy knihy chybí, opsaný text z jiných materiálů ale zůstal. Studie je navíc značně neaktuální – píše se v ní například o připravované rekonstrukci divadla Hybernia. To je ale dávno opravené a tři roky se v něm hraje. Podle Marty Smolíkové ze společnosti ProCulture ministerstvo zaplatilo za něco, co už bylo dávno publikováno.

Studii vypracovala společnost ViP, ve které figuruje vedoucí katedry kulturologie Univerzity Karlovy Martin Matějů. Proč jsou ve studii zcela opsané části a veškerá data končí rokem 2004, komentoval editor studie a pedagog katedry kulturologie Pavel Klůs stručně. „Odpověď na takto formulovanou otázku neexistuje,“ řekl. Ministerstvo kultury se rozhodlo oslovit nezávislého odborníka, aby studii posoudil.

Reportáž Ivy Němcové (zdroj: ČT24)