Diag Human chce po Topolánkovi omluvu, jinak hrozí žalobou

Praha - Společnost Diag Human požaduje po expremiérovi Mirku Topolánkovi (ODS) okamžitou veřejnou omluvu za jeho středeční výrok, že firma stojí za rozpoutáním aféry na plzeňské právnické fakultě. Pokud se Topolánek neomluví, chce ho společnost zažalovat. Předseda ODS uvedl v pořadu Před půlnocí na ČT24, že za takzvanou aférou plzeňských práv stojí společnost Diag Human a rozpoutání této aféry dal do souvislosti s arbitráží, kterou vede proti ČR Diag Human.

Společnost takové tvrzení označila za absurdní a nehorázné. Topolánek na požadavek Diag Human zareagoval SMS zprávou, ve které zdůraznil, že svůj výrok předem označil za spekulaci. Stejně jako média se prý za spekulace zásadně neomlouvá.

Diag Human vede s Českem již řadu let miliardovou arbitráž kvůli zmařenému obchodu s krevní plazmou. Loni rozhodci určili, že stát má firmě zaplatit přes osm miliard korun a úroky za škodu, kterou jí způsobil vytlačením z trhu. Česká republika peníze platit nechce, Diag Human naopak věří, že společnosti náleží suma zhruba o tři miliardy korun vyšší. Obě strany se proto proti nálezu odvolaly.   

Před půlnocí (zdroj: ČT24)

Diag Human si do tříčlenného přezkumného senátu vybrala švýcarského rozhodce Damiana Della Ca, stát si zvolil Milana Kindla, o kterém později vyšlo najevo, že je zapletený do problémů plzeňské právnické fakulty. Třetím rozhodcem v arbitráži jmenoval soud prezidenta Hospodářské komory Petra Kužela - údajně proto, že se strany nedokázaly shodnout na třetím kandidátovi. Diag Human toto rozhodnutí kritizuje. Podle ní je propojený s ODS, a tedy podjatý. Podle některých informací byl navíc Kužel žákem Kindla.

Vydáno pod