ČSSD oslaví dvacet let od konce totality multimediální kostkou

Praha - ČSSD chystá na příští týden multimediální připomínku listopadu 1989, ale i slavnostní setkání k 20. výročí obnovení své vlastní činnosti v zemi. Předseda strany Jiří Paroubek přiblížil stranický projekt „Klíčem je dialog“, jehož centrem bude interaktivní studio na pražském Andělu. V pondělí také ČSSD na pražském Žofíně oslaví dvacet let své novodobé obnovené existence. Bývalý předseda a expremiér Miloš Zeman bude na oslavách chybět. ODS a Konfederace politických vězňů dnes zase vyhlásili vítěze literární soutěže Co pro mě znamená svoboda - stala se jí Vlaďka Laštůvková z olomouckého gymnázia.

Sociální demokracie jako nezávislá strana obnovila svou činnost v tehdejším Československu už 19. listopadu 1989, uvedl dnes místopředseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. V pondělí od 16:00 se proto na Žofíně sejdou straníci a sympatizanti ČSSD. Oceněny tam mají být významné osobnosti sociální demokracie, některé posmrtně. Sobotka zmínil například prvního předsedu obnovené ČSSD, nyní již zesnulého Jiřího Horáka, dále čestného předsedu Slavomíra Klabana či někdejší ministryni školství Petru Buzkovou. Podle předsedy Paroubka byli pozváni všichni jeho novodobí předchůdci v čele ČSSD.

Přímo s pádem totality je pak spojen sociálnědemokratický projekt studia, které bude stát na pražském Andělu. Přenos z „kostky“ studia, kde se každý den od 11:00 do 19:00 budou střídat nejrůznější hosté, bude možné sledovat na speciální internetové stránce. Mezi pozvanými je podle Paroubka například Valtr Komárek, Jiří Dienstbier, Petr Uhl či Jaroslav Šabata a další hosté. Účast přislíbili i ministři, které do nynější úřednické vlády nominovali sociální demokraté. Do diskusí se budou moci zapojit i kolemjdoucí občané, ale také lidé z celé republiky prostřednictvím textových zpráv či internetu.

ODS pořádá literární soutěž pro studenty

Občanští demokraté zase v rámci výročí 20 let svobody pořádají literární soutěž pro studenty středních škol „Co pro mě znamená svoboda“. Celkem dorazilo 177 prací, které hodnotila třicetičlenná porota. Na dnešním brífinku předseda ODS Mirek Topolánek oznámil nejlepší esejisty, první místo patří Vlaďce Laštůvkové, která studuje gymnázium v Olomouci. Předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová ocenila hlavně snahu studentů poznat svou novodobou historii. "Velice fandím, že tato myšlenka se zrodila na této půdě. Do budoucna přeji, aby v tom pokračovali, protože ve vzdělané mládeži je budoucnost této země.

Co pro studenty znamená demokracie:

„Nestačí pouze jít k volbám, důležitý je zvýšený zájem o věci veřejné a schopnost dát najevo svůj názor inteligentní cestou,“ píše například ve své eseji Jakub.

„Jsem ráda, že jsem se narodila a žiji už v demokratickém státě. Totalitní režim bych na vlastní kůži poznat nechtěla, takže doufám, že zůstane v živé představě už jen naší staré generaci,“ popisuje Markéta.

„Z mého pohledu jsem ráda, že žiji v době, kdy média můžou kritizovat, kdy neexistuje jen jeden názor, kdy média dokazují, že žijeme v zemi kde vládne svoboda,“ píše Tereza.

Vydáno pod