Ukrývá haštalský kostel skutečně hrob sv. Anežky?

Praha – Spekulace kolem možného objevení hrobu sv. Anežky České dostávají po včerejších dohadech nový podnět. Oznámení restaurátora Denise Anfilova o objevení dutiny v kostele sv. Haštala, ve které jsou s největší pravděpodobností uloženy ostatky české světice, ještě včera místní farář rezolutně odmítal, dnes však připustil, že geologický výzkum může existenci hrobu potvrdit, i když na jiném místě. Bude proto sám iniciovat další zkoumání, které senzační archeologický nález potvrdí, nebo definitivně vyvrátí.

Kostel sv. Haštala je podle historických pramenů jedním z míst, kde by se ostatky významné české světice mohly nacházet. Anfilov se při svém tvrzení opíral o svědectví řeholní sestry, která měla přístup k jistým dokumentům, i výsledky radarového zkoumání místa. „Ten průzkum jasně potvrdil, že je tam dutina, ve které je obsažený kov,“ řekl Anfilov.

Farář kostela Vladimír Kelnar včera v reakci celou informaci označil za fámu, která vychází pouze z důvěřování nepodloženým hypotézám. Nyní říká, že kostel skutečně může hrobku ukrývat. „Já to v tuto chvíli nemohu ani potvrdit ani vyvrátit, ono je to tak jedna ku jedné,“ uvedl.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)

Historik Petr Sommer: "Může to vyřešit jen archeologický průzkum, jedině verifikace hypotéz na místě. Radarový průzkum je pouze pro orientaci, není to důkaz."

Kněz Tomáš Halík: „Zatím je to ve stadiu, že radarový průzkum na místě, které by mohlo připadat v úvahu, ukázal na určitý kovový předmět. Teď je na místě, aby to bylo prověřeno, aby byl výzkum dokončen.“

Geolog Petr Vrzal: „Nemůžeme teď nic osvědčit, je to o tom, že se tam nachází nějaký lehký prostor, ale může to být cokoliv.“

Hrob Anežky České má obsahovat schránku s ostatky, berli a pečeť. Co skutečně geologický průzkum našel však lidé, kteří ho prováděli, stále tají. „Jediné, co je zřejmé, je, že v kostele sv. Haštala je sekundární změna v kamenných stupních (před oltářem). Je třeba prověřit, zda tam je dutina a zda se v ní něco nachází,“ řekl historik umění Mojmír Horyna, který se mimo jiné zabývá architektonickým vývojem Prahy a ochranou kulturních památek. „Musel by se udělat odborný archeologický průzkum, který by prováděl Archeologický ústav Akademie věd ČR. Jakékoli spekulace jsou předčasné,“ dodal.

Podle Denise Anfilova zveřejnit informace nechtěli sami církevní pracovníci. Ti se brání tím, že nález chtěli oznámit až ve chvíli, kdy bude stoprocentně jistý. Souhlas k průzkumu musí udělit kardinál Miloslav Vlk, podle jeho mluvčího Aleše Pištory tak již učinil.