Šéfem pražské ODS zůstává Pavel Bém

Praha - Podle oficiálních výsledků Pavel Bém obhájil post předsedy pražské organizace ODS. Dosavadního šéfa během večerního volebního sněmu podpořilo 64 delegátů, zatímco jeho rival, dosavadní první místopředseda Rudolf Blažek, získal podporu pouze 56 volitelů. Blažek přitom byl považován za mírného favorita, nominovalo ho totiž osm oblastních sněmů, Béma pouze pět. Pražská ODS už zná také nově zvoleného prvního místopředsedu, stal se jím podle očekávání současný náměstek primátora Pavel Klega, který už před volbou získal 8 nominací. V samotné volbě jeho pozici potvrdilo 72 delegátů.

Ani jeden z hlavních kandidátů na předsedu si v průběhu volby netroufal odhadovat výsledek a neočekával zvolené jméno už v prvním kole. Vítězný kandidát hovořil k delegátům zejména o ekonomických záležitostech a dřívější příslib odchodu z vedení magistrátu v případě zvolení do Poslanecké sněmovny nechal prozatím nezodpovězený.

Průzkumy z kuloárů během volby hovořily o velmi těsném boji mezi dosavadním primátorem a prvním místopředsedou pražského výboru. Klíčovou úlohu přitom mohly hrát především hlasy vlivných osob v řadách pražské ODS, jakými jsou například podnikatel Tomáš Hrdlička nebo kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík. Právě jemu Bém údajně výměnou za hlas nabídl podporu při následné volbě místopředsedů pražské organizace ODS.

Nejúspěšnějším z kandidátů na místopředsedu byl Jančík

Podle neoficiálních informací se jedním z řadových místopředsedů stal i kontroverzní starosta Prahy 5 Milan Jančík, který údajně dostal 100 hlasů, nejvíce ze všech kandidátů. Dalšími místopředsedy byli zvoleni starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa, pražský radní a poslanec Jiří Janeček a starostka Újezdu nad Lesy Andrea Vlásenková.

Jančík je kontroverzní osobou, kterou jeho bývalí kolegové obviňují z klientelismu a nekalých praktik. Nejznámější je kauza, kdy převedl z běžného účtu městské části do advokátní úschovy 233 milionů korun na nákup lukrativních pozemků Českých drah. Podle policie přitom věděl, že České dráhy pozemky prodat nechtějí. Okresní státní zastupitelství poté usnesení o stíhání zrušilo jako nedůvodné a nezákonné a uložilo policii, aby o věci znovu jednala a rozhodla.

Mandát pražského vedení ODS bude dvouletý. Naposledy se vedení strany volilo v listopadu 2007. Bém tehdy po opakované volbě nahradil ve funkci předsedy poslance Jana Bürgermeistera. Bém dostal napoprvé jen 65 ze 120 hlasů. Sněm pak uvedl, že pro technické nedostatky bude nová volba. Napodruhé získal 82 hlasů.