Část Romů se vrátila z Kanady, jsou zadlužení a přišli o byty

Volary (Prachaticko) – Několik desítek Romů z jižních Čech se vrátilo z Kanady zpět domů. Údajně proto, že se jim za mořem moc nelíbilo a měli například potíže s jazykem. Jen z jihočeských Volar emigrovalo v dubnu do Kanady devět romských rodin, tedy téměř třetina tamních Romů. Část z nich, která se vrátila zpět, ale doma nečekalo nic příjemného. Až na výjimky totiž nevrátili od městských bytů klíč, a měli tak stále platit nájem. Město proto podalo k soudu žalobu na vystěhování. Peníze však zřejmě nedluží jen radnici, ale například i na zdravotním a sociálním pojištění. Ti, kteří platí nájem, dostanou od města náhradní bydlení.

Podle volarské starostky dluží v průměru každá takzvaná emigrantská rodina skoro čtvrt milionu korun radnici, pojišťovnám a dodavatelům energií. Kvůli letenkám si navíc někteří brali nevýhodné úvěry, případně nakoupili na splátky třeba elektroniku, kterou obratem rozprodali. „Opustili byt bez nahlášení a přestali splácet i úvěry,“ potvrdil jihočeský romský koordinátor Roman Slivka. 

Martina Pospíšilová:

„Pokud se naši občané budou chtít vracet z jakési dovolené v Torontu, tak už zde bohužel mít nájemní byty nebudou.“ 

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

V dubnu zůstal po Romech jen nepořádek. Prázdné byty proto chtělo město prodat. V nájemním domě by totiž teoreticky měli bydlet jen dva lidé. Nyní se sem ale vrátila část Romů, kteří v dubnu odletěli do Kanady. „Stalo se nám, že se do bytu vloupala jedna rodina,“ řekla ČT starostka Volar Martina Pospíšilová (nez.). Radnice ale byla nekompromisní, případem se už proto zabývá volarská policie.

Nejvíc Romů odešlo z velkých měst. Jižní Čechy jsou ale výjimkou, masová emigrace se týkala pouze Vimperka a Volar. Celkem požádalo v Kanadě o azyl za první pololetí letošního roku 1 720 obyvatel České republiky. 

Část Romů se vrátila z Kanady, dluží za nájem a přijdou o byt.
Zdroj: ČT24